3 Μαρτίου 2022

Η εισβολή στην Ουκρανία και η ιστορία με τον αρουραίο του Πούτιν

Ως αγόρι στο Λένινγκραντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κυνήγησε κάποτε έναν ιδιαίτερα χοντρό αρουραίο στον διάδρομο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Όταν τον στρίμωξε σε μία γωνία, ο αρουραίος τσιρίζοντας προσπάθησε να δαγκώσει τον νεαρό Πούτιν, ο οποίος τρομοκρατημένος επέστρεψε στο διαμέρισμα των γονιών του.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, αυτός ο αρουραίος ήταν από τους πιο σπουδαίους δασκάλους που είχε στη ζωή του. Το μάθημα που πήρε; Μην βάζεις ποτέ την πλάτη κάποιου στον τοίχο, γιατί δεν ξέρεις τι θα κάνει πάνω στην απελπισία του.

Επτά ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχουν δύο τρόποι για να «διαβάσουμε» την ιστορία με τον αρουραίο, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην ανατολική Ευρώπη σήμερα, αναφέρει σε ανάλυσή του το gzeromedia.

Ο πρώτος είναι προφανής: οι Ουκρανοί, που έχουν στριμωχτεί στη γωνία από τον πέμπτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, δίνουν έναν εκπληκτικά επίμονο αγώνα από το «τέλος του διαδρόμου» τους. Η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας και η αργή ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων βοήθησαν το Κίεβο να συγκρατήσει τους στρατούς του Κρεμλίνου πιο αποτελεσματικά από όσο περίμεναν πολλοί. Αυτό έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στον Ρώσο πρόεδρο που πόνταρε σε μια γρήγορη επιχείρηση: Γρήγορο χτύπημα στο Κίεβο, στη συνέχεια εγκαθίδρυση ενός φιλορωσικού καθεστώτος- κυβέρνησης μαριονέτας και επαναφορά των «φραχτών» με τη Δύση.

Γιατί ήθελε ένα πόλεμο- αστραπή;
  • Θα είχε ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων και τις ζημιές στις ρωσικές δυνάμεις, καθιστώντας πιο εύκολη τη συγκράτηση, τον έλεγχο και την απόκτηση της Ουκρανίας στη συνέχεια.
  • Θα μπορούσε επίσης να αμβλύνει την αποφασιστικότητα της Δύσης για τις κυρώσεις. Μετά από μια ταχεία κατάρρευση στο Κίεβο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορεί απλώς να προσπάθησαν να διαχειριστούν μια «ψυχρή» ειρήνη αντί να τιμωρήσουν τη Ρωσία για έναν «θερμό» πόλεμο.
  • Και το σημαντικότερο, δεν θα έπαιρνε έκταση η είδηση της σύγκρουσης που μπορεί να μην χαίρει της αποδοχής του ρωσικού πληθυσμού.

Εδώ αξίζει μια παρένθεση. Μπορεί οι Ρώσοι να διαδηλώνουν σε δεκάδες πόλεις, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί η στάση του ρωσικού λαού αναφορικά με τη σύγκρουση. Για τη σημασία που δίνεται στο αίσθημα του ρωσικού λαού είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση και η κρατική τηλεόραση προσπαθούν να μετριάσουν την έκταση αυτού που συμβαίνει. Τα επίσημα κανάλια επικεντρώνονται κυρίως στο Ντονμπάς, ακόμη και όταν το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά το Κίεβο και το Χάρκοβο.

Ο Πούτιν βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με:
  • μια ουκρανική αντίσταση που ωθείται από τα ισχυρά κίνητρά της,
  • τις δυτικές κυρώσεις
  • την προοπτική μιας πολύ μεγαλύτερης σύγκρουσης από αυτή που μπορεί να ανεχθούν οι Ρώσοι.

Και με βάση αυτά, στην δεύτερη ανάγνωση της ιστορίας με τον αρουραίο, ο Πούτιν είναι αυτός που έχει στριμωχτεί στο τέλος του διαδρόμου και πλέον βρίσκεται τώρα σε μια κατάσταση την οποία πρέπει να κλιμακώσει για να επιβιώσει. Εφόσον υποχωρήσει σε αυτή την φάση, αναφέρει το gzeromedia, με το Κίεβο να παραμένει «όρθιο» και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατακλύζει το διαδίκτυο με τα μηνύματά του, θα συνιστούσε ταπείνωση στην παγκόσμια σκηνή, και θα έθετε επίσης άβολα ερωτήματα στο εσωτερικό σχετικά με την κρίση του Πούτιν.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, αναφέρει το gzeromedia, είναι ότι ο Πούτιν μπορεί ακόμα να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση. Πρόσφατα, για παράδειγμα, έθεσε σε συναγερμό τις πυρηνικές δυνάμεις, ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει ακόμα πολλές συμβατικές δυνάμεις να ρίξει στις μάχες.

«Το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων δεν έχει καταφέρει να μπει σε αυτόν τον αγώνα», είπε πρόσφατα ο Μάικλ Κοφμαν, κορυφαίος αναλυτής,μιλώντας στο podcast του War on the Rocks. «Και αν συμβεί αυτό, θα γίνει πολύ πιο άσχημο από οτιδήποτε έχουμε δει», προειδοποίησε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου