3 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 3.3.2022

(upd) Συνομιλίες της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε απόψε ότι ο σημερινός δεύτερος γύρος των συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Νωρίτερα γράφαμε: Στις 4 μετά το μεσημέρι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα αρχίσει στις 5 μετά το μεσημέρι ώρα Μόσχας (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στη Βρέστη της Λευκορωσίας, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις της Μόσχας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, πολιτικές και στρατιωτικές-τεχνικές πτυχές. Και το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων.

Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα: Για πρωτοφανή αντιρωσική ρητορική κατηγορεί τους Έλληνες αξιωματούχους, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «κινδύνους στην ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως των τουριστών». Με ανάρτησή της στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία κατηγορεί και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι εξαπολύουν «προπαγανδιστική εκστρατεία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 15.783 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 63 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 26.036. Παράλληλα, σε 393 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.470.212.

Πόλεμος στην Ουκρανία:
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της Χερσώνας, όπως επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Είναι η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που καταλαμβάνεται από την έναρξη της εισβολής Τις τελευταίες ώρες, ισχυρές εκρήξεις ταρακούνησαν το Κίεβο και άλλες πόλεις. Νέο μήνυμα, μέσω βίντεο, στέλνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία, 
αλλά οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν.

Επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν. Οι στόχοι της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους. O Βλ. Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του Κιέβου θα μεγαλώσουν τη λίστα απαιτήσεων της Μόσχας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έκανε ένα «μεγάλο λάθος» στην Ουκρανία και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Το Κίεβο ζητεί την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων για την πρόληψη ενεργειών ρωσικής «πυρηνικής τρομοκρατίας». Το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε απόφαση που επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Είκοσι έξι χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας και δύο ψήφισαν κατά (oι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στη Ρωσία και την Κίνα), ενώ καταγράφηκαν πέντε αποχές, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.
Το λιμάνι της Μαριούπολης έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Χεραστσένκο.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη Ζαπορίζια. Ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικά τανκς έχουν μπει στη Ζαπορίζια από τη μεριά του πυρηνικού εργοστασίου της πόλης.

Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο – Βουλιάζει ανοιχτά της Οδησσού. Έκρηξη σημειώθηκε σε φορτηγό πλοίο εσθονικής εταιρείας που πλέει υπό σημαία Παναμά ανοιχτά της Οδησσού. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, το πλοίο Helt ενδέχεται να χτύπησε νάρκη. Τέσσερα άτομα αγνοούνται, ενώ δύο μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο, σύμφωνα με το Reuters. Νωρίτερα, ένας πύραυλος έπληξε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπαγκλαντές που βρισκόταν στο ουκρανικό λιμάνι Όλβια στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Μπαγκλαντεσιανός μέλος του πληρώματος.

Δίκη Λιγνάδη: Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου δικάζεται ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης για βιασμούς τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα. Μετά από δύο διακοπές της δίκης, που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου, η σημερινή δικάσιμος θα είναι αυτή που, αφού αναγνωσθεί η κατηγορία, ο ηθοποιός θα κληθεί να εκφράσει δημόσια την θέση του έναντι όσων του καταλογίζει η Δικαιοσύνη.

Στην Ολομέλεια το ν/σ «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής». Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών ξεκίνησε η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών». Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου «υπέρ» του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ, διατήρησαν επιφυλάξεις για τη συζήτηση στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου