9 Μαΐου 2015

Η Ρωσία τίμησε την 70η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας

Στην πρώτη γραμμή της πορείας στο κέντρο της Μόσχας ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κρατώντας πορτρέτο του πατέρα του. 

Mε μια μεγαλειώδη, επιβλητική και γεμάτη συμβολισμούς στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε στη ρωσική πρωτεύουσα η 70ή επέτειος από την αντιφασιστική Νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για την ιστορική παρέλαση και διαμήνυσε στην εναρκτήρια της παρέλασης ομιλία του ότι «ο χιτλερικός τυχοδιωκτισμός έγινε θλιβερό μάθημα για την παγκόσμια κοινότητα» αλλά και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιδέες της φυλετικής πρωτοκαθεδρίας και αποκλειστικότητας οδήγησαν στον πιο αιματηρό πόλεμο». 

Ο Ρώσος ηγέτης παρακολούθησε την παρέλαση έχοντας στα δεξιά του, στην πρώτη σειρά των επισήμων και συνομιλώντας συνεχώς, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ εξ αριστερών του κάθονταν κατά σειρά ο πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. 


Περίπου 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο κέντρο της Μόσχας προς την Κόκκινη Πλατεία κρατώντας πορτρέτα των πατεράδων ή των παπούδων τους, πρώην αγωνιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Μόσχας.

«Είμαι χαρούμενος που ο πατέρας μου –κρατώ το πορτρέτο του στα χέρια μου— μπορεί να βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία μαζί μου» την ώρα που η Ρωσία γιορτάζει την 70η επέτειο από τη νίκη εναντίον του Χίτλερ, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πιστεύω ότι ο πατέρας μου, όπως εκατομμύρια απλοί στρατιώτες, και εκείνος δεν ήταν παρά ένας απλός στρατιώτης, έχει το δικαίωμα να περπατήσει σε αυτή την πλατεία. Όμως η μοίρα αποφάσισε αλλιώς και δεν τα κατάφεραν όλοι», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο πατέρας του οποίου τραυματίστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Η μητέρα του Ρώσου προέδρου έζησε τις 900 ημέρες πολιορκίας του Λένινγκραντ (της σημερινής Αγίας Πετρούπολης), ενώ ο αδελφός του Βίκτορ πέθανε από διφθερίτιδα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.


Η πορεία αυτή, που ονομάστηκε «το αθάνατο τάγμα» και στην οποία συμμετείχαν σήμερα οι συγγενείς των στρατιωτών που πήραν μέρος στις μάχες ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε στόχο όχι μόνο να αποτίσει φόρο τιμής, αλλά και να δείξει την ισχύ της χώρας, επεσήμανε ο 
Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι ένα σύμβολο της εμπιστοσύνης στους εαυτούς μας, της δύναμής μας και ενός ευτυχισμένου μέλλοντος για τα παιδιά μας», πρόσθεσε. 


Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στα 60χρονα της αντιφασιστικής νίκης, οι δυτικοί ηγέτες, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν παρέστησαν στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση, στη Μόσχα, υπογραμμίζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.


Πηγές: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr και www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου