7 Μαΐου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της ημέρας 7.5.2015

(upd) Μετά την χθεσινή κοινή δήλωση των Τσίπρα – Γιούνκερ, με αποδοχή της αξιολόγησης, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, διαβούλευση στα εργασιακά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για τη συμφωνία. 

Παράθυρο αισιόδοξης προοπτικής για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τον στόχο της συμφωνίας ανοίγει μετά την κοινή δήλωση χθες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Την ίδια στιγμή σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τονίζεται ο κοινός στόχος να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. 
ethnos.gr 

Δεν είναι τυχαίο ότι στην κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ έγινε λόγος για «δημοσιονομικά βιώσιμο» ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι το 2015 η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,6%. Ακόμα και αν ο στόχος για πλεόνασμα 3% αναθεωρηθεί χαμηλότερα περί το 1,5%, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει σκληρά πρόσθετα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις. 

O ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, που σύμφωνα με την Καθημερινή θα κυμαίνεται στο 17% με 18% -με εξαίρεση τα φάρμακα και κάποια βασικά είδη διατροφής- περιλαμβάνεται στα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Η «Διαύγεια» ήταν μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Το ξήλωμά της, χωρίς καμία απολύτως βάσιμη δικαιολογία, είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Οι πολίτες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αποφάσεις διορισμών, στις δαπάνες κρατικών υπηρεσιών και σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Χωρίς τη «Διαύγεια» είναι βέβαιο ότι οι φαύλοι και οι σπάταλοι θα μπορούν να κρύβονται πίσω από το πέπλο της αδιαφάνειας. Πρόκειται για ακατανόητη απόφαση. Κύριο άρθρο "Καθημερινής" 
kathimerini.gr 

Eκλογές στη Βρετανία. Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί, σε μία εκλογική αναμέτρηση που έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ακόμη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν έδιναν καθαρό προβάδισμα ούτε στον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ούτε και στον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. 
ethnos.gr

Ανοίγει τις πύλες της στις 9 Μαΐου η 56η Μπιενάλε Βενετίας. Στόχος τού καλλιτεχνικού διευθυντή της παρούσας Μπιενάλε είναι «να αναδείξει πώς οι βαθιές διαφορές, πληγές και αβεβαιότητες του σημερινού, αλλά και του μέλλοντος κόσμου, μπορούν να επηρεάζουν τις ευαισθησίες , το έργο και τη ζωή των καλλιτεχνών. 
skai.gr 

Χρηματιστήριο Αθήνας: Τα θετικότερα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και οι "χαραμάδες αισιοδοξίας" που αφήνουν οι ξένοι οίκοι, ενισχύουν την άποψη πως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών είναι κοντύτερα από ποτέ και αυτό προεξοφλείται. Έτσι ανοδικά κινήθηκε σήμερα Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας με το Γενικό Δείκτη στο +3,01% (έκλεισε στις 841,54 μονάδες) και τον Τραπεζικό δείκτη στο +9,33%.  
euro2day.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου