6 Μαΐου 2015

Ξεθωριάζουν οι Κόκκινες Γραμμές της Κυβέρνησης

ΑΦΗΡΗΜΕΝΑ ...ΣΧΟΛΙΑ 

Για πρώτη φορά αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, "πεδία" που μέχρι χθες θεωρούσε "κόκκινες γραμμές". Προκύπτει από την κοινή δήλωσή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, μετά από τηλεφωνική τους συνομιλία τους σήμερα

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

"Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας".

"Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή". 

Κάτι που σημαίνει ότι κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιστάσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών. Που με τη σειρά του σημαίνει:
  • Ας προετοιμάζονται οι συνταξιούχοι για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις τους ώστε το σύστημα να καταστεί δημοσιονομικά βιώσιμο. Και ας δήλωνε μέχρι χθες η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Φυσικά ούτε σκέψη για τα περί 13ης σύνταξης. 
  • Ας ξεχάσουν οι μισθωτοί τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού, τα περί καθολικής ισχύος και επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κλπ. Ας προετοιμάζονται ενδεχομένως και για περαιτέρω μειώσεις στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας

Εντύπωση προκαλεί ακόμη και η αναφορά "στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση".

Ολόκληρη η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ*

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία μετά την οποία κατέγραψαν με κοινή δήλωσή τους την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.Οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group 

* Σημείωση: την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ την πήραμε από το www.tovima.gr






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ έγινε λόγος για «δημοσιονομικά βιώσιμο» ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι το 2015 η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,6%. Ακόμα και αν ο στόχος για πλεόνασμα 3% αναθεωρηθεί χαμηλότερα περί το 1,5%, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει σκληρά πρόσθετα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις. Πηγή: tovima.gr 7.5.2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μην αφήσει ο Σύριζα την εξουσία υπερασπιζόμενος τα λαϊκά συμφέροντα αλλά και τις υποσχέσεις του (αυτές εξυπηρετούσαν ένα μόνο σκοπό, να πάρει την εξουσία). Τώρα που στρογκυλοκάθησαν στις καρέκλες, τώρα αρχίζει το πάρτι, θα βαράνε τα νταούλια και ο ...λαός θα χορεύει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή