9 Μαΐου 2015

Πρωταθλητής των ελληνικών εξαγωγών το ελαιόλαδο

Με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, το ελληνικό ελαιόλαδο παραμένει περιζήτητο, καταγράφοντας ρεκόρ ανόδου σε επίπεδο εξαγωγών, την ίδια ώρα που οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να σκορπούν χαμόγελα στους ελαιοπαραγωγούς. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, εκρηκτική αύξηση της τάξης του 250% καταγράφει η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου φέτος, ξεπερνώντας τα 243 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Τον δε Μάρτιο οι εξαγωγές ελαιολάδου διαμορφώθηκαν στα 68 εκατομμύρια ευρώ, από 24,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2014, παρουσιάζοντας άνοδο 177,6%.

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές ελαιολάδου στις δύο πιο βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Εχοντας εδώ και μήνες σπάσει το... φράγμα των 3 ευρώ ανά κιλό, οι τελευταίες δημοπρασίες ανέβασαν το κοντέρ στα 3,35 ευρώ στην Κρήτη και στα 3,60 ευρώ το κιλό στην Πελοπόννησο.

Η αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου, υψηλής μάλιστα ποιότητας, είχε να κάνει με το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα ήταν «ξεκούραστα», λόγω της μειωμένης παραγωγής κατά την 
προηγούμενη χρονιά, ενώ καλός σύμμαχος αποδείχτηκε και ο καιρός. 

Στο έδαφος της Ελλάδας καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ μόνο το 25-30% της Ισπανίας και το 40-45% της Ιταλίας χαρακτηρίζονται έτσι.

Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως στην Ιταλία. Η χώρα αυτή απορροφά περίπου το 75% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής που εξάγεται. 

Πηγή: www.ethnos.gr 09.05.2015
Το ελαιόλαδο «σαρώνει» τις αγορές

Σχετική ανάρτηση:
Μάζεμα ελιάς και παραγωγή ελαιολάδου σε ένα χωριό της ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου