9 Μαΐου 2015

DW: «Oύτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερος»

Η νέα ελληνική κυβέρνηση ήθελε να βάλει τέλος στο νεποτισμό. Όμως τώρα φίλοι και συγγενείς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν σωρηδόν δημόσια οφίκια. Μεταξύ τους και ο ανιψιός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  

Ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Θα εμπιστευθούμε τη μοίρα του λαού μας στους πιο ικανούς και τους πιο έντιμους», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε το τέλος του νεποτισμού και οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύθηκαν, γράφει το Spiegel Online.

Τρεις μήνες αργότερα δημοσιεύονταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ότι ο Γιώργος Τσίπρας αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν πρόκειται ωστόσο για συνωνυμία με τον πρωθυπουργό, αλλά για τον ξάδελφό του.

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο συντηρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Ναυτιλίας κατάθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα μακρύ κατάλογο παρόμοιων περιπτώσεων. Σ΄ αυτόν περιλαμβάνονται σύζυγοι, αδέλφια, τέκνα και παλιά κομματικά στελέχη, που έλαβαν υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα.

Έτσι λειτουργούσε πάντα η πολιτική στην Ελλάδα: η συμμετοχή στο κόμμα και οι προσωπικές σχέσεις ήταν εν τέλει σημαντικότερα από την απόδοση. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκάθαρα διαφορετικές αξιώσεις. «Επί σειρά ετών μας κατηγορούσαν ότι καταληστεύαμε το κράτος», δήλωσε στο Spiegel Online o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Υποσχέθηκαν, ως πρώτη αριστερή κυβέρνηση, ότι θα είναι διαφορετικοί. Όμως οι πράξεις δείχνουν ότι ήταν μόνο υποσχέσεις».

Θέσεις για στελέχη, συγγενείς και συνδικαλιστές 

Στον κατάλογο που κατέθεσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπάρχουν πραγματικά πολυάριθμα παραδείγματα: Ο Νίκος Κουντουράς διορίσθηκε πολιτικός σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά – είναι αδέρφια. Η κ. Κουντουρά όμως μπορεί να επικαλεσθεί ωστόσο ένα είδος ρουτίνας. Ο αδερφός της ήταν μάνατζερ της, όταν η ίδια εργαζόταν ως μοντέλο.

Διευθυντής του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη είναι ο Παναγιώτης Δούρος, αδελφός της Ρένας Δούρου, η οποία είναι Περιφερειάρχης Αττικής και σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρένα Δούρου αιτιολόγησε τον διορισμό του αδελφού της επικαλούμενη τα επαγγελματικά προσόντα και τις εξειδικευμένες σπουδές του και όχι στο επίθετό του.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος διόρισε την Ιφιγένεια Καμτσίδου επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Η Ιφ. Καμτσίδου είναι καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ωστόσο και σύντροφος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Οι αδελφοί Ευάγγελος και Γιώργος Καλπαδάκης έλαβαν θέσεις ως επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και Διευθυντής του Γραφείου του Αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη. Είναι ανιψιοί του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

Όμως και στον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες υπάρχουν ενδείξεις για νεποτισμό. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος διόρισε ως σύμβουλό του την κόρη της εκπροσώπου τύπου του κόμματός του, Μαρίας Χρυσοβελώνη.

Με κριτήριο την κομματική ταυτότητα 

Η κομματική ταυτότητα παίζει καθοριστικό ρόλο και για άλλες περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές θέσεις. Έτσι ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ήταν επί σειρά ετών συνδικαλιστής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γ.γ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς, είναι πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστής του τραπεζικού τομέα, o οποίος δεν επανεξελέγη τον Ιανουάριο.

Από τους 13 νέους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης οι 11 επιλέχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και 2 από τους ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Οι περισσότεροι από τους επικεφαλείς υπηρεσιών ήταν, όπως όλα δείχνουν, συνδικαλιστές ή υποψήφιοι του κόμματος.

Νέο επικεφαλής έχει και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο: η Λίνα Αλεξίου αναλαμβάνει τη θέση προσωρινά έως ότου η Βουλή συμφωνήσει στη νέα διοίκηση του ΕΣΡ. Η Λίνα Αλεξίου είναι μητέρα της προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η επιλογή της αιτιολογήθηκε με το γεγονός ότι είναι εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα αντιπρόεδρος της υπηρεσίας. Η θέση αυτή όμως είναι σημαντική για την κυβέρνηση, που προτίθεται να προχωρήσει σε δημοπρασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων ύψους περίπου 350 εκ. ευρώ, η οποία βρίσκεται στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η Πέτη Πέρκα, σύντροφος του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα έχει αναλάβει Γενική Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν ζητά οι συγγενείς πολιτικών να μην αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα. Διόλου παράξενο, διότι ο ίδιος ανήκει σε οικογένεια πολιτικών. Τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς του διετέλεσαν υπουργοί. «Εκλέχθηκα από τους πολίτες, όπως πολλοί άλλοι από οικογένειες πολιτικών», λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Η κριτική μου εστιάζει στον διορισμό μη εκλεγμένων και συχνά ακατάλληλων ή αποτυχημένων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά».

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποδέχεται ακόμα και την ερμηνεία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε τις κακές συνήθεις των προκατόχων του. Τώρα όμως οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι. Μετά την επόμενη εναλλαγή στην εξουσία ίσως αντιστραφούν και πάλι οι όροι. Στην Ελλάδα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ καλού και κακού νεποτισμού γράφει ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης στο Twitter: «Ο κακός νεποτισμός είναι ο νεποτισμός των άλλων».

BILD: «Νεποτισμός στην κυβέρνηση Τσίπρα» 

Τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για διορισμό συγγενών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει και η εφημερίδα Bild: «Οι ακραίοι αριστεροί και δεξιοί έχουν προφανώς ως στόχο να προωθήσουν στα συσσίτια της εξουσίας συγγενείς και φίλους. Όσο βρίσκονται ακόμα στην εξουσία. Με το σύνθημα: Ας μιλήσουμε για πολιτική. Τι θα γίνει με τον αδερφό, τον ανιψιό, τον κουνιάδο…

Παράλληλα Τσίπρας, Βαρουφάκης κ.ά. μιλούν για μεταρρυθμίσεις που δεν έρχονται. Και πληρώνουν με χρήματα που δεν έχουν. Και στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο αναμένουμε τις προτάσεις αυτής της κυβέρνησης νεποτισμού για της εμβάσουμε και πάλι δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση αυτή κάνει τα πάντα για να χάσει την εμπιστοσύνη των εταίρων!

Στέφανος Γεωργακόπουλος (Spiegel Online, Bild)

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.de/p/1FMko 

Σχετική ανάρτηση: Αριστερά πλήγματα κατά της οικογενειοκρατίας!


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου