8 Μαΐου 2015

Economist: «Ο θλιβερός μύθος του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο θλιβερός μύθος του ΣΥΡΙΖΑ» (The sorry saga of Syriza), είναι τίτλος καυστικού άρθρου του Economist (θα δημοσιευθεί στις 9 Μαΐου) που αποτυπώνει την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Εντυπωσιακό όμως είναι και το σκίτσο του Peter Schrank, που συνοδεύει το δημοσίευμα, με τον Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο Αχιλλέα να καρφώνει τα βέλη... στην πτέρνα του, ενώ στο βάθος οι δανειστές να τον παρακολουθούν. Ο υπότιτλος γράφει ότι «στις πρώτες 100 μέρες της η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς». 

«Μετά από περισσότερους από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων χωρίς αποτέλεσμα με τον Γ. Βαρουφάκη, τα αποθέματα του φιλελληνισμού μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας αρχίζουν να στερεύουν εντελώς», σημειώνεται. «Ζουν στο ουτοπικό συννεφάκι τους» (“They are living in cloud-cuckoo land”), φέρεται να δηλώνει ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών για την Ελλάδα. 

«Ίσως ήταν αφελές να περιμένει κανείς οτιδήποτε άλλο. Πριν από λίγα χρόνια πολλοί από εκείνουν που σήμερα έχουν επιτελικές θέσεις περνούσαν τον χρόνο τους συζητώντας τις αντιφάσεις του καπιταλισμού πίνοντας καφέ και καπνίζοντας. Ελάχιστοι είχαν ποτέ διοικήσει κάτι, πόσο μάλλον κυβερνήσει. Οι ευρωπαϊκές τους επαφές ήταν περιορισμένες», προστίθεται.

«Όλες οι επιλογές του κ. Τσίπρα μοιάζουν άσχημες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο. «Θα μπουρούσε να καθυστερήσει την πληρωμή στο ΔΝΤ για να κερδίσει χρόνο. Θα μπορούσε να συνεχίσει το παιχνίδι του ποιος θα λυγίσει πρώτος (game of chicken), ίσως βάζοντας κεφαλαιακούς ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες. Ή θα μπορούσε να κάνει κωλοτούμπα (kolotoumba),
 υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των δανειστών για το καλό της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αυτό μπορεί να απαιτεί ένα δημοψήφισμα. Θα μπορούσε επίσης να διασπάσει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Υπάρχει μια πληθώρα δυνατοτήτων, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ώρα της κρίσης έρχεται» σημειώνει ο Economist.

Πηγές: www.economist.com και www.ethnos.gr 
Το πρωτότυπο άρθρο στο:
http://www.economist.com/news/europe/21650600-its-first-hundred-days-greeces-government-has-failed-dismally-crunch-looms-sorry-saga


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου