24 Ιουλίου 2015

Fitch: Στα 15,9 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Στα 15,9 δισ. ευρώ υπολογίζει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες. Επομένως χαρακτηρίζει υπέρ αρκετά τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει για τις τράπεζες το τρίτο πακέτο βοήθειας.

Αστάθμητος παράγοντας αποτελεί ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος σε ολόκληρη την ΕΕ, για τον λογιστικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου.

Η Fitch επισημαίνει ότι εισροή μέχρι 25 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων είναι σημαντική, καθώς το ποσό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 88% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου.

Ο οίκος έχει προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με δύο υποθετικά σενάρια:

Το πρώτο προϋποθέτει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ορισμό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 11,2 δισ. ευρώ. .

Το δεύτερο σενάριο αυξάνει τις απομειώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πρότυπα που εφάρμοσαν προσφάτως οι κυπριακές τράπεζες. Το σενάριο αυτό προκαλεί ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης του 15,9 δισ. ευρώ. 

Πηγή: www.naftemporiki.gr 24.07.2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου