22 Ιανουαρίου 2016

S&P: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε B-

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από CCC+ σε B- με σταθερή προοπτική, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s, επικαλούμενος το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. 

Η αναβάθμιση αυτή τη στιγμή αποτελεί αναπάντεχη και ασφαλώς ευχάριστη εξέλιξη δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονταν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα η S&P μόλις την Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε νέα αξιολόγηση της Ελλάδας αφότου ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση από τους θεσμικούς οργανισμούς.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της Ελλάδας σύμφωνα με την S&P. Πρώτον η γενική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προγράμματος και η εκτίμηση ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική, απ' όσο είχε προβλεφθεί, στα πολλαπλά οικονομικά σοκ κατά τη διάρκεια του 2015.

«Παρά τις δύο βουλευτικές εκλογές, το δημοψήφισμα, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και περαιτέρω αυξήσεων φόρων, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόνο λίγο πέρυσι (-0,3% είναι η πρόβλεψη μας για το ΑΕΠ του 2015), με τις επενδύσεις να συρρικνώνονται κατά 12%», αναφέρεται στο σκεπτικό του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ουσιαστικά στασιμότητα το 2016 αντί για μεγάλη ύφεση που ήταν η αρχική εκτίμηση. «Η πρόβλεψη μας για την ελληνική οικονομία είναι ουσιαστικά ένας χρόνος μηδενικής ανάπτυξης, ακολουθούμενος από ισχυρή ανάκαμψη».

Οσον αφορά στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος η S&P προβλέπει ότι αυτό θα διαμορφωθεί εφέτος στο 0,4% του ΑΕΠ (έναντι στόχο 0,5%). Για το ελληνικό χρέος η S&P προβλέπει ότι θα υπάρχει περιορισμένη αναδιάρθρωση του με τη μορφή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος και επέκτασης της ημερομηνίας ωρίμανσης των ομολόγων. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 22.01.2016


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου