2 Ιανουαρίου 2016

FT: Οι αριθμοί που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε

Πλούσια σε γεγονότα, καλά και κακά, η χρονιά που ολοκληρώθηκε. Οι Financial Times σταχυολογούν τα σημαντικότερα από αυτά και τα παρουσιάζουν με πρωτότυπο τρόπο: μέσα από τους αριθμούς και τα στοιχεία που τα αποκρυπτογραφούν. Μια επιλογή, ίσως τα πιο ενδιαφέροντα, στη συνέχεια: 

3.692
Ο αριθμός των θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα το 2015 – είναι ένα ζοφερό στατιστικό στοιχείο. Συνολικά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015, οι περισσότεροι από τη Συρία, την Αφρική και την Νότια Ασία, κατά τη διάρκεια της εκτενέστερης μετακίνησης ανθρώπων από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η εισροή διαίρεσε μια ήπειρο, ενώ η ζώνη ελεύθερης διέλευσης της Ευρώπης, η Σένγκεν, φάνηκε να κινδυνεύει. 

4,4 εκατ.
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.  

847.819
Οι συνολικές αφίξεις στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου Θάλασσας, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έφτασαν μέσω της Ελλάδας. Το 28% ήταν παιδιά. 

160.000
Ο αριθμός των προσφύγων που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να μετακινήσουν σε όλη την ΕΕ. 

266
Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που μετακινήθηκαν από Ελλάδα και Ιταλία μέχρι στιγμής. 

1,5-2C
Το εύρος του στόχου πάνω από τον οποίο οι θερμοκρασίες δε θα πρέπει να αυξηθούν, που συμφωνήθηκε στην COP21 στο Παρίσι. 

129
Ο τραγικός απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στον Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. 

1,5 εκατ. δολάρια
Το εκτιμώμενο ημερήσιο εισόδημα που απολαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος από τις πωλήσεις πετρελαίου. 

1
Ο αριθμός των ετών που θα έπαιρνε στο Ιράν για να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αν εγκατέλειπε τους όρους της συμφωνίας. 

8.615 εκατ.
Προηγούμενο ρεκόρ του πληθυσμού του Λονδίνου, το οποίο σημειώθηκε το 1939 και ξεπεράστηκε νωρίτερα φέτος. Το σύνολο αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. 

750 δολάρια
Η τιμή ανά χάπι Daraprim που εκτοξεύτηκε στα 750 δολάρια από 13,50 το Σεπτέμβριο, μετά την απόκτηση αξίας 55 εκατ. δολαρίων των δικαιωμάτων, από μια «ασαφή» εταιρία που ονομάζεται Turing Pharmaceuticals. Το αντιμολυσματικό φάρμακο χρησιμοποιείται από ασθενείς που έχουν HIV και καρκίνο και η αύξηση της τιμής πυροδότησε μια διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το αυξανόμενο κόστος των φαρμάκων. 

664 δισ. δολάρια
Η αξία των συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκαν φέτος στον τομέα της ιατρικής φροντίδας, που αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων αξίας 4,59 τρισ. δολαρίων. 

11 εκατ.
Ο αριθμός των κινητήρων EA 189 της Volkswagen με ενσωματωμένη παράνομη συσκευή. 

700 δισ. δολάρια
Η αξίας αγοράς της Apple το Φεβρουάριο, που την κατέστησε την πρώτη εταιρία που ξεπέρασε αυτό το επίπεδο. Η αξία της έχει από τότε συρρικνωθεί σε περίπου 607 δισ. δολάρια. 

96.400
Ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από τις μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. 

7%
Η ανάπτυξη της Κίνας σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2015 πιθανώς θα πέσει κάτω από το 7% για πρώτη φορά εδώ και μια γενιά. Την τελευταία φορά που βρέθηκε χαμηλότερα ήταν το 1981. Το Πεκίνο στοχεύει σε ανάπτυξη 6,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως αυτό είναι αισιόδοξο. 

43%
Η πτώση του Shanghai Composite index μεταξύ του peak του τον Ιούνιο και του χαμηλότερου επιπέδου του τον Αύγουστο. Αλλά ολοκλήρωσε τη χρονιά σημειώνοντας άνοδο 10,5%. 

0,25%
Αύξηση του επιτοκίου που ανακοινώθηκε αυτό το μήνα από την αμερικανική Fed. 

36,69 δολάρια
Τιμή ενός βαρελιού αργού Brent στις 30 Δεκεμβρίου, από 55,60 δολάρια πριν από ένα χρόνο. 

86 δισ. ευρώ
Μέγεθος της τρίτης ελληνικής διάσωσης, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο σύντομα αφού η χώρα ψήφισε «Όχι» στις όρους μιας προηγούμενης συμφωνίας. 

194,8%
Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας το 2015, η υψηλότερη από όταν η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη. 

7%
Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου της Ιρλανδίας, δύο χρόνια αφού βγήκε από μια διάσωση. Είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης. 

23,7 τρισ. δολάρια
Το συνολικό χρέος των εταιριών στις αναδυόμενες αγορές, πάνω από πενταπλάσια σε σχέση με την περασμένη δεκαετία. 

31,2%
Η πτώση της αξίας του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του αμερικανικού δολαρίου το 2015. 

39%
Αύξηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, όταν η Ελβετική Eθνική Τράπεζα έριξε την ισοτιμία τον Ιανουάριο. 

41
Ο αριθμός των ατόμων και οργανισμών τους οποίους μήνυσαν οι αρμόδιοι στις ΗΠΑ σε μια έρευνα σχετικά με τη διαφθορά της FIFA. Η κρίση στο διοικητικό σώμα του ποδοσφαίρου ξεκίνησε το Μάιο, όταν συνελήφθησαν επτά άνθρωποι στη Ζυρίχη καθώς αξιωματούχοι της FIFA συγκεντρώθηκαν για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Τελικά, τέσσερις από τους μεγαλύτερους χορηγούς της FIFA ζήτησαν την αποχώρηση του κ. Μπλάτερ και εκείνος αποπέμφθηκε για οκτώ χρόνια λόγω μιας πληρωμής δύο εκατ. ελβετικών φράγκων στον επικεφαλής της UEFA, Μισέλ Πλατινί. 

238 εκατ. δολάρια
Εισπράξεις του Star Wars το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής στις ΗΠΑ: Η Δύναμη ξυπνάει, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 208 εκατ. δολαρίων που θέσπισε το Jurassic World νωρίτερα φέτος. 

179 εκατ. δολάρια
Η πώληση των «Γυναικών του Αλγερίου» του Πικάσο στην Νέα Υόρκη το Μάιο – το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για πίνακα σε δημοπρασία. 

500 εκατ. δολάρια
Η αξία της εφ' όρου ζωής συμφωνίας του αστέρα του μπάσκετ LeBron James για χορηγία με την Nike. 

4,5
Οι ώρες που χρειάστηκαν ώστε να μεταδοθούν οι εικόνες πίσω στη Γη, από το διαστημόπλοιο Νέοι Ορίζοντες στον Πλούτωνα. 

Πηγή: www.euro2day.gr/ftcom 02.01.2016






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου