25 Φεβρουαρίου 2016

«Αφελής» που «μιλά σαν πολιτικάντης»!

Μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση υπέβαλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη με αφορμή επικριτικό σχόλιο του, στην προσωπική του ιστοσελίδα tsakyrakis.wordpress.com. 

Η μήνυση της κ. Θάνου**, που μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αφορά ανάρτηση* του καθηγητή, στην οποία σχολίαζε την επιστολή που απέστειλε η κ. Θάνου, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον μηνυόμενο καθηγητή, η μήνυση της κ. Θάνου αφορά τον χαρακτηρισμό «αφελής» καθώς και την κρίση του κ. Τσακυράκη πως «μιλά σαν πολιτικάντης», οι οποίοι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανώτατη δικαστής στην μήνυση, της ενέχουν «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου, αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».

Ο κ.Τσακυράκης με αφορμή την μήνυση της κ. Θάνου υποστηρίζει σε νέα χθεσινή ανάρτηση του με τίτλο: " ΝΟΜΙΚΑ ΕΩΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ " ότι η «Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση».

Αναφέρει επίσης πως «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην «Κατράμη κατά Ελλάδος», έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ» σημειώνει ο κ. Τσακυράκης, επισημαίνοντας ότι δεν το έκανε, διότι είναι «προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου».

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ακόμη ότι «η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικηγόρο για επικριτικά σχόλια, είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά.

«Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» παρατηρεί ο κ. Τσακυράκης και σημειώνει πως μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνης της πειθαρχική δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε δικαστή. 

* Η επίμαχη ανάρτηση του κ. Τσακυράκη στο tsakyrakis.wordpress.com

Να παραιτηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Posted on July 9, 2015 by stavrostsakyrakis

Η νεοδιορισθείσα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρώην συνδικαλίστρια, κ. Βασιλική Θάνου, προέβη σε μια πρωτοφανή για δικαστικό λειτουργό ενέργεια. Απέστειλε σε όλους τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ επιστολή για να τους ενημερώσει “κατά τρόπο αντικειμενικό, αμερόληπτο και ειλικρινή, όπως επιβάλει η δικαστική μου ιδιότητα αναφορικά με τις θέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος.” Στην επιστολή της προβαίνει σε σωρεία πολιτικών κρίσεων από την ερμηνεία της ψήφου στο δημοψήφισμα μέχρι την εκτίμηση για την πολιτική των Μνημονίων και την άποψη ότι οι Έλληνες δεν φέρουν ευθύνη αλλά μόνο οι κυβερνήσεις.

Ιδού ένα απόσπασμα της επιστολής:

“Ο ΄Ελληνες δεν επιθυμούν μία λύση που θα είναι σε βάρος των λαών των άλλων λαών-μελών της Ευρωζώνης, όπως, επίσης ανακριβώς, θέλουν να εμφανίζουν ορισμένοι από τους ευρωπαίους πολιτικούς για να είναι αρεστοί στους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση μία συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ρύθμιση του ελληνικού χρέους κατά τρόπο που να επιφέρει ανάπτυξη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. Αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να σκεφθούν όχι μόνο τους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και της ηθικές αξίες που επιβάλλει η Ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.”

Αυτά δεν τα λέει κάποιος πολιτικός αλλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε συναδέλφους της δικαστές. Είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν κατανοεί την επιταγή της αποχής της ιδίας από πολιτικές κρίσεις αλλά είναι τόσο αφελής ώστε δεν υποψιάζεται καν ότι οι δικαστές των άλλων χωρών θα τραβούν τα μαλλιά τους διαπιστώνοντας ότι ανώτατος δικαστικός λειτουργός μιλά ως πολιτικάντης.

Η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτησή της. Το ίδιο να κάνουν και οι επιφανείς και ακέραιοι πρώην δικαστές. Μετά από αυτή την επιστολή δεν μπορεί να ανεβεί στην έδρα. 

** Η μήνυση της κ. Θάνου στο:
https://tsakyrakis.files.wordpress.com/2016/02/egklhsh.pdf 

Υπηρεσιακή πρωθυπουργός 
Η Βασιλική Θάνου με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι: Στις 27 Αυγούστου 2015 κλήθηκε στο προεδρικό μέγαρο όπου στις 20:00 ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός και στη συνέχεια υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της. Ακολούθως μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και ανέλαβε καθήκοντα. Την επομένη μέρα ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου. Στη συνέχεια υπέγραψε και προώθησε το ΠΔ 66/28 Αυγούστου 2015 αναλαμβάνοντας τη διεξαγωγή τωνβουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Τη διαδέχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη νίκη του στις ανωτέρω βουλευτικές εκλογές. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Πηγές: 
tsakyrakis.wordpress.com 
el.wikipedia.org

3 σχόλια:

  1. Την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον συνάδελφό τους κ. Σταύρο Τσακυράκη εκφράζουν με επιστολή τους 14 συνταγματολόγοι. Παράλληλα καλούν την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου να αποσύρει «την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου με αφορμή επικριτικό σχόλιο σε βάρος της που δημοσιεύθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα. " Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός -και μάλιστα ανώτατος- να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη. Κατά την πάγια σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, εκφράσεις ασύγκριτα βαρύτερες από τις λέξεις «αφελής» και «πολιτικάντης», που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος, έχουν κριθεί ότι συνιστούν καθ’ όλα θεμιτή κριτική" αναφέρουν μεταξύ άλλων. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κα Θάνου με «ιδιαίτερη έκπληξη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, διαπιστώνει ότι «πολύ μικρός αριθμός καθηγητών» υποστηρίζει ότι «εκφράσεις απευθυνόμενες εναντίον προσώπου, το οποίο έχει και την ιδιότητα του πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως "αφελής και πολιτικάντης" συνιστούν απλή κριτική». «Αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωσή μου να προστατεύω το κύρος της θεσμικής θέσης την οποία έχω την τιμή να κατέχω και συνεπώς δικαιούμαι και υποχρεούμαι να μην ανέχομαι ενέργειες, οι οποίες συνιστούν προσπάθεια προσβολής του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης», καταλήγει η κα Θάνου. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών τάσσονται υπέρ του Σ. Τσακυράκη. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η Γενική Συνέλευση της Νομικής, της εμβληματικής σχολής της χώρας μας, καθώς πληροφορήθηκε την έγκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, κατά του συνταγματολόγου και καθηγητή της σχολής Σ. Τσακυράκη, ασχολήθηκε με το θέμα και με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να συντάξει ψήφισμα υπέρ του καθηγητή. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή