26 Φεβρουαρίου 2016

Ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Βιέννης

Τεταμένο είναι το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοαυστριακές σχέσεις μετά την απόφαση για για «δραστική μείωση των προσφυγικών ροών» στη σύνοδο της Βιεννης την περασμένη Τετάρτη, όπου συμμετείχαν οι Βαλκανικες χώρες πλην της Ελλάδας και η Αυστρία. Εξάλλου την άρνηση της Αθήνας στο αίτημά της για να επισκεφτεί την χώρα μας συνάντησε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. 

Σε σχετικό δημοσίευμά της με τίτλο "Ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Βιέννης" η Deutsche Welle αναφέρει: 

Το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Αθήνας και Βιέννης, έπειτα και από τη χθεσινή ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία, αντικατοπτρίζεται στα σημερινά δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως μία τέτοια ενέργεια εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο βήμα κλιμάκωσης προς την έναρξη σοβαρών προβλημάτων μεταξύ δύο χωρών, που παραδοσιακά διατηρούν φιλικές σχέσεις. Μερίδα των σχολιαστών ασκεί συγκρατημένη κριτική τους χειρισμούς της αυστριακής κυβέρνησης, ενώ κάποιοι διερωτώνται ποιο νόημα έχουν οι Σύνοδοι Κορυφής όταν απλά οδηγούν σε νέα αμηχανία.

Κριτική ασκείται και προς την Αθήνα με την επισήμανση πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αποσπάσει την προσοχή από άλλα προβλήματα. 

Σε σημερινή συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Κουρίρ», ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν τονίζει πως η Αυστρία πρέπει να δράσει η ίδια, καθώς δεν διαφαίνεται άμεσα μια ευρωπαϊκή λύση, την οποία ο ίδιος πάντα υποστήριζε. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα στη λεγόμενη Διαδρομή των Βαλκανίων, από την οποία οι πρόσφυγες όχι μόνον διέρχονται αλλά και θέλουν να παραμείνουν. Επιπλέον η Γερμανία έχει αλλάξει τη στάση της, ώστε η Αυστρία να μην μπορεί να αναλάβει για όλη την ΕΕ την παραχώρηση ασύλου.

Όπως ο ίδιος εξήγησε στον έλληνα πρωθυπουργό κατά την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα -- στην οποία βρίσκονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στην οποία πρέπει να λειτουργεί η κατανομή στις χώρες της Ευρώπης ή η επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους –δεν μπορεί να ζητά να υποδεχθούμε 200.000 πρόσφυγες, όταν πέρυσι η ίδια υποδέχθηκε 11.000 και η Αυστρία 90.000. 

Πηγή: Deutsche Welle (http://dw.com/p/1I2wV)

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα στο kathimerini.gr, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να επισκεφτεί την χώρα μας την ερχόμενη Τρίτη, για να συζητήσει από κοντά το θέμα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Βιέννης. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε αμέσως αρνητικά, προσθέτοντας ότι η μόνη περίπτωση να γίνει δεκτή η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην Αθήνα, είναι η άρση όλων των αποφάσεων της Διάσκεψης της Βιέννης.

Σχετική ανάρτηση: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου