15 Νοεμβρίου 2017

Ξεκίνησε η ανταλλαγή (swap) ομολόγων

Την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI ύψους 29 δισ. ευρώ με νέους τίτλους, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση οι ιδιώτες ομολογιούχοι προσκαλούνται να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με πέντε νέους τίτλους. Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. Οι επενδυτές έχουν περιθώριο να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Η κίνηση για το swap που αναμενόταν ευρέως το προηγούμενο χρονικό διάστημα ξεκινάει και επισήμως.

Πιο συγκεκριμένα ιδικότερα, τo swap έχει στόχο ταν υφιστάμενα ομόλογα να ανταλλαχθούν με:
τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.

Τα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν έως το 2042. Το σύνολό τους υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 29 δισ. ευρώ.

Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις. Με την ανταλλαγή αυτή το Δημόσιο αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές. Ταυτόχρονα, εξομαλύνει τις λήξεις του δημοσίου χρέους για τα έτη από 2023 έως και 2042.

Τη συναλλαγή έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν στους διεθνείς επενδυτές οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International. Η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.

Νωρίτερα, ο ΥΠΟΙΚ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχαν λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να προχωρήσει η ανταλλαγή. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου