30 Νοεμβρίου 2017

Κύπρος: Με το πλεόνασμα μειώνει τους φόρους και στηρίζει την ανάπτυξη

«Σήμερα έχουμε πραγματικό πλεόνασμα μισού δισεκατομμυρίου κάτι που μας επιτρέπει να μειώνουμε φόρους, να προωθούμε έργα και πολιτικές και να στηρίζουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης. Παράλληλα, από έρευνα προκύπτει ότι "το φορολογικό καθεστώς και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος" αποτελούν τον κύριο λόγο για τον οποίο οι ρωσικές επιχειρήσεις προτιμούν την Κύπρο.

Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσίων οικονομικών του δεκαμήνου, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα των δημοσίων οικονομικών του δεκαμήνου, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από την Στατιστική Υπηρεσία, αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους βλέπουν υποτιθέμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό εν’ όψει εκλογών. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια είχαμε έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου. Σήμερα έχουμε πραγματικό πλεόνασμα μισού δισεκατομμυρίου. Αυτό μας επιτρέπει να μειώνουμε φόρους, να προωθούμε έργα και πολιτικές και να στηρίζουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποδίδοντας έτσι ένα χειροπιαστό κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας.

Μειώνουμε επίσης το δημόσιο χρέος το οποίο είναι πλέον κάτω από το όριο του 100%. Και διευκολύνουμε την μείωση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο από 72.5 δις που είχε φτάσει το 2012, βρίσκεται σήμερα στα 52.5 δις, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2008. Με σταθερά βήματα και μέσα από την συλλογική προσπάθεια, διορθώνουμε αυτά που επιβαρύνουν την χώρα και τους συμπολίτες μας.

Αύριο, εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, θα παρουσιάσω από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Προϋπολογισμό για το 2018. Πρόκειται για άλλο ένα προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα, αλλά με περιθώρια για αποφασιστική στήριξη της ανάπτυξης και για προώθηση του αμοιβαίου κοινωνικού συμφέροντος
». 


Το Φορολογικό καθεστώς πόλος έλξης για ρωσικές επιχειρήσεις στην Κύπρο

Το φορολογικό καθεστώς και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος φαίνεται να αποτελούν τον κύριο λόγο για τον οποίο οι ρωσικές επιχειρήσεις προτιμούν την Κύπρο ως έδρα για διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα για ρωσικές επιχειρήσεις, που διεξήγαγε ο ελεγκτικός οίκος ΕΥ, κατόπιν εξουσιοδότησης του κυπρο-ρωσικού επιχειρηματικού συνδέσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 59% των ερωτηθέντων ρωσικών εταιρειών απάντησαν ότι επέλεξαν την Κύπρο ως έδρα λόγω του φορολογικού καθεστώτος της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι ρωσικές επιχειρήσεις (83%) επαίνεσαν την Κύπρο για το φιλικό φορολογικό καθεστώς και τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, το ευρύ φάσμα συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας με άλλες χώρες, την ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξαιρετικές επαγγελματικές και νομικές υπηρεσίες που προσφέρονται στη χώρα.

Ικανοποιημένες σε ποσοστό 55% δηλώνουν οι ρωσικές επιχειρήσεις και με το νομικό περιβάλλον, ενώ ποσοστό 57% και 48% των ερωτηθέντων δήλωσαν μέτρια ικανοποίηση για τους ημικρατικούς οργανισμούς και τα επενδυτικά κίνητρα.

Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης για τις δημόσιες υπηρεσίες, 18% των ερωτηθέντων παρουσιάστηκαν πολύ ικανοποιημένοι με τον Έφορο Εταιρειών, ενώ 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι με το Τμήμα Φορολογίας, ακολουθούμενο από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το Τμήμα Τελωνείων με 42%. Αρνητική εικόνα παρουσίασαν οι ερωτηθέντες για το Τμήμα Μετανάστευσης, αφού 22% από τις ρωσικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η γραφειοκρατία αποτελεί μειονέκτημα, με δεύτερο το τραπεζικό σύστημα με 30% και τρίτο το μέγεθος της αγοράς με 27%.

Στο ερώτημα τι θα καθιστούσε την Κύπρο καλύτερη για το επιχειρείν, το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι χρειάζονται περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό, ιδιαίτερα σε διευθυντικές θέσεις.

Πηγή: Από δυο δημοσιεύματα στον Φιλελεύθερο και συγκεκριμένα από

1 σχόλιο:

  1. Το Κύριο Άρθρο της Καθημερινής χθες γράφει: Το παράδειγμα της Κύπρου. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος όχι μόνο έχει βγει προ πολλού από τα μνημόνια, αλλά πλέον επιτυγχάνει και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ποια είναι η μεγάλη –και ειδοποιός– διαφορά από τη χώρα μας; Η συμφωνία για την επίτευξη των μεγάλων στόχων, το γεγονός ότι διαθέτει ρεαλιστές πολιτικούς, καθώς και η αίσθηση των επενδυτών ότι το κυπριακό κράτος τούς θέλει και τους σέβεται. Ολα δηλαδή τα στοιχεία που έλειπαν, και δυστυχώς συνεχίζουν να λείπουν, από την Ελλάδα, παρά την οδυνηρή εμπειρία της πολύχρονης κρίσης. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή