20 Νοεμβρίου 2017

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ, μετακινήσεις στο κέντρο

Παγιωμένο σε διψήφια επίπεδα (στις 12 μονάδες) είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, η οποία ταυτόχρονα καταγράφει σημαντικές μετακινήσεις ψηφοφόρων στο χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου. 

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 30,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 18,5%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη – στον απόηχο και της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας – με 8,5%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7% και το ΚΚΕ με 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή

Η έρευνα αποτυπώνει σημαντικές μετατοπίσεις ψηφοφόρων στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, με το Ποτάμι να πέφτει στο αναιμικό 0,5%, καθώς οι ψηφοφόροι του κινούνται πρωτίστως (τέσσερις στους δέκα) προς τη ΝΔ και δευτερευόντως (δύο στους δέκα) προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 56%, πιστεύουν ότι ο νέος φορέας πρέπει να εκφράσει την κεντροαριστερά με αυτόνομη πορεία. Μόλις το 13,5% εκτιμά ότι η κεντροαριστερά εκφράζεται καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και, ως εκ τούτου, θα πρέπει ο νέος φορέας να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ενδιαφέρον έχει το ερώτημα εάν και πως θα αποκτήσει εκλογική δύναμη ο νέος φορέας: 

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης τη βαθιά δυσαρέσκεια των πολιτών με το κυβερνητικό έργο και την ευρεία απαισιοδοξία για το μέλλον, με την πλειοψηφία ωστόσο να τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Στην γενική ερώτηση εάν θεωρούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή την λάθος κατεύθυνση, το 78% των πολιτών θεωρούν ότι κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Αλλά και όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομικής κατάστασης του κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά, το 49,5% των πολιτών θεωρούν ότι μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερέψει και το 38,5% ότι ούτε θα βελτιωθεί, ούτε θα χειροτερέψει. Ωστόσο, το 53,8% δηλώνει αντίθετο σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και προτιμά να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την τετραετία.

Δεν πείθει το μέρισμα. Το 85% των πολιτών αποδίδει το κοινωνικό μέρισμα στην υπερφορολόγηση και μόλις το 5,5% στην υπεραπόδοση της οικονομίας. Μάλιστα, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες είπαν ότι το μέρισμα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για οριζόντια μείωση της φορολογίας, ενώ μόλις το 22,5% προκρίνει τη διοχέτευση των χρημάτων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγές: skai.gr , 
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου