24 Νοεμβρίου 2017

Μακελειό από επίθεση σε τέμενος στο Σινά

Τουλάχιστον 235 οι νεκροί και 130 οι τραυματίες 

Τουλάχιστον 235 πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος στην ανατολική Αίγυπτο για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής βρήκαν φρικτό θάνατο όταν τους γάζωσαν ένοπλοι, στη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Στους 130 ανέρχονται οι τραυματίες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα και αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνδρες, πιθανότατα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που επέβαιναν σε τέσσερα τζιπ περικύκλωσαν το τέμενος Αλ Ράουντα και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Αλ Αρίς, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στο τέμενος Αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές "αιρετικούς" και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν. 


Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, που επικαλείται μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, αιγυπτιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο βόρειο Σινά, σκοτώνοντας 15 από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή του τεμένους Αλ Ράουντα. Η επιχείρηση αυτή έγινε στην έρημο, κοντά στην πόλη Αλ Αρίς. 

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις. 

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καταδίκασε την "κυνική επίθεση" ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια "θρασύδειλη" πράξη. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Στους 305 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια σε τέμενος στο Σινά, στην πιο αιματηρή επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Στους 128 ανέρχονται οι τραυματίες. Οι ένοπλο, έφεραν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και ήταν 25 έως 30 στον αριθμό, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από την αιγυπτιακή εισαγγελία. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή