25 Νοεμβρίου 2017

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα ΝΔ με 8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 8 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου και 11,5 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφου, δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς ταράζει τα νερά προσελκύοντας ψηφοφόρους.

Πρόθεση ψήφου: Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 24,9% έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,2%, το ΚΚΕ με 4,2%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,6% και το Ποτάμι με 1%. Αλλο κόμμα απαντά το 3,4% των ερωτηθέτων. Το άκυρο / λευκό / κανένα συγκεντρώνει ποσοστό 19,9%, ενώ οι αναποφάσιστοι / δεν ξέρω ή δεν απαντώ ανέρχονται στο 10%.


Εκτίμηση ψήφου: Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το προβάδισμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 35,6% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Έπονται η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 12,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,4%, το ΚΚΕ με 6%, η Ενωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,3% και το Ποτάμι με 1,5%. 

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτακης συγκεντρώνει ποσοστό 23% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ «κανένας» απαντά το 43%.

Για την πορεία της χώρας το 72% απαντά ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση με μόνο το 18% να κρίνει ότι είναι προς τη σωστή. 

Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από 20-22/11/2017. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.203 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω.  

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση

Υπάρχει νέο πολιτικό τοπίο;

Ενδιαφέρον έχουν ορισμένες παρατηρήσεις που κάνει ο Στράτος Φαναράς, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, σε άρθρο του στα Νέα. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Συμπληρώνονται πλέον έντεκα μήνες από την αρχή του χρόνου, κατά τη διάρκεια των οποίων εξελίσσεται μία αργόσυρτη αλλά σταθερή διαδικασία ανάκαμψης του γενικού κλίματος και των οικονομικών προσδοκιώνΣήμερα, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη θετική κατεύθυνση κινείται στο 20% (που είναι η καλύτερη επίδοση της τελευταίας διετίας) από το μονοψήφιο 8% του Ιανουαρίου στις αρχές του έτους. Ταυτόχρονα όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση έχουν περιοριστεί από το 87% στο 72%.

Βελτίωση καταγράφεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος κινείται πλέον στο -54 και πλησιάζει τις επιδόσεις που είχε στα τέλη του 2014.

Η βελτίωση αυτή έχει πολιτικές επιπτώσεις, οι οποίες όμως δεν σχετίζονται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με κάποια σημαντική ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά με τη σταθεροποίησή τους στη διακυβέρνηση. Ειδικά από τον περασμένο μήνα και περισσότερο τώρα η άποψη ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον κ. Τσίπρα για Πρωθυπουργό και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» συγκεντρώνει ποσοστό 37% και είναι πλέον η επικρατέστερη έναντι άλλων πιθανών λύσεων (όπως πρόωρες εκλογές ή σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει πλησιάσει σοβαρά τη Νέα Δημοκρατία που προηγείται με διψήφια διαφορά, ωστόσο δεν βρίσκεται πλέον υπό πίεση και διαθέτει πολιτικό χρόνο (αν δεν συμβούν απρόβλεπτα γεγονότα) να επιδιώξει την ανάκαμψη της.

Ο νέος φορέας. Ωστόσο, η διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής για τον νέο πολιτικό φορέα, η οποία έληξε με την επικράτηση της κυρίας Γεννηματά, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τους συσχετισμούς και να δημιουργήσει ένα τρικομματικό ή και «τριπολικό» τοπίο.

Η εκτίμηση ψήφου για τη ΔΗΣΥ/νέο φορέα είναι διψήφια και ανέρχεται στο 12,5% ενώ η κυρία Γεννηματά για πρώτη φορά βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοτικοτήτων των πολιτικών αρχηγών με ποσοστό θετικής γνώμης 44% και άνοδο συγκριτικά με τον περασμένο μήνα 9%. Βεβαίως τα βήματα που ακολουθούν για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού φορέα, ίσως να αποδειχθούν δυσκολότερα από αυτά που προηγήθηκαν μέχρι τώρα, γιατί σίγουρα μια εκλογική διαδικασία είναι πιο εύκολη πολιτικά από μία προγραμματική σύγκλιση κομμάτων, κινήσεων και προσώπων που θα καταλήξει σε ένα ενιαίο πολιτικό σχήμα.

Ωστόσο ένας πιθανός τριπολισμός προκύπτει από το γεγονός ότι η σημαντική αυτή άνοδος της ΔΗΣΥ/νέος φορέας δεν φάνηκε να εξελίχθηκε εις βάρος της πρόθεσης ψήφου των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Και τα δύο αυτά κόμματα ενισχύθηκαν έστω και οριακά συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, και αυτό συνέβη κυρίως εις βάρος μικρότερων όμορων κομμάτων (εξού και ο ενδεχόμενος τριπολισμός).

Οι «χαμένοι». Εξάλλου, σημειώνουμε ότι τα «λοιπά κόμματα», αυτά δηλαδή τα οποία δεν κατόρθωναν να ξεπεράσουν το κοινοβουλευτικό όριο, τον περασμένο μήνα άθροιζαν στο 14,8% ενώ τώρα αθροίζουν στο 11,3%. Υπολογίζουμε ότι σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες μεταφέρθηκαν από μικρότερα κόμματα (κοινοβουλευτικά και μη) στον υπό διαμόρφωση τριπολισμό μέσα σε έναν μήνα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ατζέντα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά. Η αντίθεση Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο έχει πάψει να είναι η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση και στη θέση της υπάρχει ένα πλειοψηφικό αναπτυξιακό αίτημα για να βγει η χώρα από τη στασιμότητα και οι πολίτες από την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Και στη βάση της πολιτικής ανταπόκρισης σε αυτό το αίτημα και της ανάγκης στήριξης του ιδιωτικού τομέα ως «ατμομηχανής» της ανάπτυξης θα κριθούν τελικά και οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας. 

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου