22 Νοεμβρίου 2017

H διώρυγα Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη που απειλεί την Βαθονεία

Τον περασμένο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να ξεκινήσει ένα «τρελό έργο», όπως ο ίδιος το αποκάλεσε. Την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας διώρυγας, παράλληλης με τον Βόσπορο –τον φυσικό πορθμό που χωρίζει την Ευρώπη και την Ασία– που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν αλλά και πλήθος επιστημόνων αναφέρουν ότι το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης –το οποίο θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σε νησί
 απειλεί ιστορικά μνημεία, το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα επιβαρύνει το ήδη τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά για το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο το 2011 αλλά έκτοτε το «όραμά» του ξεχάστηκε. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σερβία τον περασμένο μήνα, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. «Μια νέα διώρυγα, παράλληλη στο Βόσπορο, αυτό που λέμε "Κανάλ Ιστανμπούλ" είναι το όνειρό μου» είπε στις 10 Οκτωβρίου ο Ερντογάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βελιγράδι. «Θεού θέλοντος, θα θέσουμε τα θεμέλια στα τέλη αυτής της χρονιάς ή στις αρχές του 2018… Υπάρχουν οι διώρυγες του Σουέζ, του Παναμά και τώρα θα δημιουργηθεί και η 
διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και πόσο θα κοστίσει η κατασκευή αυτής της διώρυγας; Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 10 δισ. δολάρια αλλά οι επικριτές του προέδρου δηλώνουν ότι το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλό. 


«Έργο-εφιάλτης». Η διώρυγα των 43χλμ θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα θα περνά μέσα από τη λίμνη της Βαθονείας και θα καταλήγει στον Μαρμαρά, αφού πρώτα έχει περάσει μέσα από δάση και αγρούς. Μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει πολλές πληροφορίες για το έργο ή τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το κανάλι. Όμως, ακόμη και αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι αρκετά για να προκαλέσουν την ανησυχία οικολογικών οργανώσεων. «Το αποκαλούν μόνοι τους το “τρελό έργο” αλλά εμείς το λέμε “έργο-εφιάλτη”» είπε ο Onul Akgül, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Βόρεια Δασική Άμυνα, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. 

Η κατασκευή πιθανότατα να καταστρέψει και αρχαιολογικά μνημεία όπως η Βυζαντινή πόλη Βαθονεία, πίσω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που έχει αποκαλύψει πολλά Βυζαντινά μυστικά. Εκεί έχουν εντοπιστεί, επίσης, και σημαντικά αρχαία ευρήματα. Η ιστορική αυτή αναζήτηση, πιθανότατα να λάβει σύντομα τέλος, εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να γίνει το… δικό του και η Βαθονεία βρεθεί κάτω από νερό. Επίσης η διώρυγα αναμένεται να βρει στο… δρόμο της και το σπήλαιο Γιαριμπουργκάζ, έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης. 

Η κυβέρνηση Ερντογάν, όμως, ισχυρίζεται ότι το έργο είναι απαραίτητο. Και αυτό επειδή ο Βόσπορος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση της ναυτικής κίνησης. Θεωρείται μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς, με περίπου 53.000 πλοία να ταξιδεύουν στα νερά του κάθε χρόνο. Μεταξύ αυτών και τάνκερ που μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά δίπλα από τα αρχαία μνημεία της Τουρκίας σχεδόν καθημερινά. «Με το “Κανάλ Ιστανμπούλ”, η κίνηση πλοίων που απειλούν τη ζωή και τα πολιτιστικά μνημεία γύρω από τον Βόσπορο θα ελαχιστοποιηθεί» είπε τον Σεπτέμβριο ο ΑχμέτΑρσλάν, υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών.

Το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει «έκρηξη» τιμών οικοπέδων στις περιοχές από όπου αναμένεται να περάσει η διώρυγα. Παρόλα αυτά, ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του έργου και τονίζουν ότι και άλλα μεγάλα έργα δεν είχαν καλή μοίρα ούτε έφεραν την επιθυμητή οικονομική άνοδο. 

Πηγές: Politico, cnn.gr

Δείτε σχετικά με την Κωνσταντινούπολη:
Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Μέρος 1ο Αγία Σοφία - Ayasofya
Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Μέρος 2ο Πατριαρχείο
Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Μέρος 3ο Μονή της Χώρας - Kariye Müzesi
Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Μέρος 4ο Διάφορα Αξιοθέατα
Εγκαίνια στην τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου