14 Νοεμβρίου 2017

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για όσους πίνουν καφέ και αποφεύγουν το κρέας

Οι άνθρωποι που αφενός πίνουν καφέ και αφετέρου ακολουθούν μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, ιδίως το επεξεργασμένο, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που παρουσιάσθηκαν σε καρδιολογικό συνέδριο στην Καλιφόρνια. 

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τη Λάουρα Στίβενς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, χρησιμοποίησε υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη (μηχανική μάθηση) για να αναλύσει στοιχεία από χλιάδες ανθρώπους, που παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της μακρόχρονης «Καρδιολογικής Μελέτης του Φράμιγκχαμ» στις ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 7% για καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 8% για εγκεφαλικό, με κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ που καταναλώνουν μέσα στην εβδομάδα, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Ακολούθησε η επιβεβαίωση αυτής της συσχέτισης μεταξύ καφέ-καρδιακής ανεπάρκειας με στοιχεία και από δύο άλλες μελέτες σε άλλους πληθυσμούς. 

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την Κάιλα Λάρα της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσε στοιχεία για περίπου 15.700 ανθρώπους άνω των 45 ετών χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, για μια περίοδο τεσσάρων ετών. 

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν κυρίως φυτοφαγική διατροφή (ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης) και απέφευγαν τα κρέατα (ιδίως τα επεξεργασμένα), είχαν κατά μέσο όρο 42% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ skai.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου