23 Νοεμβρίου 2017

Spiegel: Μόρια, η ντροπή της Ευρώπης

Εκτενές ρεπορτάζ από το προσφυγικό κέντρο στη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel. Μπορεί να απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, ωστόσο όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ «μπορεί κανείς να φορέσει ένα αδιάβροχο και να μπει στα κρυφά».

Έτσι λοιπόν μεταφέρει την φρικτή εικόνα που αντίκρισε: «Όποιος θέλει να δει τη ντροπή της Ευρώπης πρέπει μόνο να ανέβει έναν λόφο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα στη Λέσβο μέχρι να φτάσει μπροστά στο ψηλό τσιμεντένιο τείχος του προσφυγικού κέντρου στη Μόρια.


«Καλώς ήλθατε στη φυλακή» έγραψε κάποιος με σπρέι σε έναν τοίχο. Βρωμάει ούρα και σκουπίδια, στο έδαφος εκατοντάδες πλαστικές σακούλες. (…) Σπάνια η κατάσταση στο νησί της Λέσβου ήταν τόσο δραματική όσο αυτές τις μέρες. Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα, 15.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα πέντε νησιά-hotspot του Αιγαίου».

Το ελληνικό θαύμα

Στο ίδιο περιοδικό φιλοξενείται και ένα τελείως διαφορετικό θέμα, που έχει επίσης ελληνικό ενδιαφέρον. Σε πολυσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Ο φάρος» δημοσιεύεται η ιστορία του αστέρα του μπάσκετ, Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατάφερε από πεινασμένος πλανόδιος πωλητής να γίνει ο καλύτερος ευρωπαίος παίκτης του ΝΒΑ».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στην πορεία του μπασκετμπολίστα, στα παιδικά του χρόνια και την οικογένειά του. Ο δημοσιογράφος επισημαίνει και το ρόλο που παίζει ο νεαρός αθλητής στην Ελλάδα: «Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τους Έλληνες ένας 22χρονος και μάλιστα γιος μεταναστών από τη Νιγηρία θεωρείται πρότυπο που δείχνει ότι υπάρχει δρόμος που οδηγεί από τη φτώχεια στη δόξα και τα πλούτη».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου