27 Νοεμβρίου 2017

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για τα βλήματα στη Βουλή

Μητσοτάκης: Τσίπρας και Καμμένος έχουν ταυτιστεί με συγκολλητική ουσία τον τυχοδιωκτισμό, τα ψέματα και τον λαϊκισμό.
Τσίπρας: Η ΝΔ χρησιμοποιεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ωστόσο, πραγματικός της στόχος είναι η κυβέρνηση.
Π. Καμμένος: Είναι μια καθόλα νόμιμη διακρατική συμφωνία, χωρίς μεσάζοντες.
ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα.

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή 

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση της επερώτησης των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύμβαση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανήθικη κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν «ταυτιστεί για περισσότερο από πέντε χρόνια, με συγκολλητική ουσία τον τυχοδιωκτισμό, τα ψέματα και τον λαϊκισμό», ενώ από την πλευρά του, 
ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ωστόσο, πραγματικός της στόχος είναι η κυβέρνηση συνολικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο 
πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «σκανδαλώδη» σύμβαση, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, τόνισε:

«Ταιριάζετε, η συγκολλητική ουσία που σας έφερε κοντά είναι ο τυχοδιωκτισμός, τα ψέματα, ο λαϊκισμός ... Όπως ήρθατε μαζί, έτσι θα φύγετε και μαζί ... Είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον κ. Καμμένο, κ. Τσίπρα». Πρόσθεσε δε πως σε οποιαδήποτε κανονική χώρα, ο πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και έθεσε το ερώτημα 
«Κύριε Τσίπρα, μήπως σας εκβιάζει ο κ. Καμμένος ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;»

Ακολούθως ο 
κ. Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε έξι ερωτήματα:

- Γιατί, ενώ η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία, εμπλέξατε στην υπόθεση μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονται μεσάζοντες, όταν απαγορεύονται από τον νόμο του 2011;

- Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;

- Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο; Αν δεν υπάρχει, ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν τα χρήματα;

- Γιατί εκ των υστέρων, και αφού ενεπλάκη ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ενημερώσατε τη Βουλή;

- Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις προξενικές μας Αρχές στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θέλει 100.000 βλήματα. Πού θα πηγαίναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα και τα χρήματα που αντιστοιχούν;

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Και τώρα στο πιο κρίσιμο ερώτημα κ. Τσίπρα: Τα γνωρίζατε όλα αυτά; Είχανε αυτά την έγκρισή σας; Μετά από όλα αυτά συνεχίζετε να στηρίζετε τον κ. Καμμένο; Έγιναν όλα καλώς, τον στηρίζετε; Σήμερα ρωτάμε εμείς και απαντάτε εσείς. Μη μας πείτε ξανά για τα συμφέροντα που σας πολεμούν, μια χαρά τα έχετε βρει με τα συμφέροντα». 

Ο Αλέξης Τσίπρας 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο είπε, επί του θέματος, μεταξύ άλλων:

Δεν θα ανεχτώ καμία πρόκληση, καμία συκοφαντία και καμία γραφικότητα από τον κ. Μητσοτάκη. Φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις μου με Μακρόν και Γιούνκερ έγινα για να μη βρίσκομαι στη Βουλή, για να δραπετεύσω. Από τι; Από την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη; Ούτε κρύβομαι ούτε εκβιάζομαι, τόνισε ο πρωθυπουργός. Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τν αλήθεια και να αποκαλύψω το βρόμικο παιχνίδι και το μέγεθος της απάτης σας, να καταλάβει ο λαός ποιος είναι ο στόχος και ο σχεδιασμός σας, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο, δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Το βασικό σας επιχείρημα κ. Μητσοτακη είναι ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε αιχμές για χρηματισμό λειτουργών του Δημοσίου για τη διαρροή εγγράφων.

«Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε την εξουσιοδότηση που είχε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίς, ζητήσαμε από τον ακόλουθο Άμυνας, που έχουμε στα Αραβικά Εμιράτα να ελεγχθεί η νομιμότητα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος για τη γνησιότητα του εγγράφου. Υπήρξε απάντηση από τη Σαουδική Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό», τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου και πρόσθεσε: Τον Νοέμβριο του 2016 έχουμε το πιστοποιητικό που ορίζει ότι είναι γνήσια η εξουσιοδότηση, όποτε δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη.

Η αλληλογραφία του υπουργού Εξωτερικών γίνεται με απόρρητα τηλεγραφήματα, επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν θα καταθέσει στη Βουλή τα έγγραφα με την απάντηση του πρέσβη μας στο Ριάντ, αλλά θα τα δώσει στους αρχηγούς των κομμάτων να τα διαβάσουν.

Προσέθεσε ότι τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης, ο πρέσβης έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας που λέει πως πρέπει να έρθει στην Αθήνα για να άμεση διαβούλευση, το όνομα αυτού κ. Ζορζ Σφακιανάκης, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ούτε αυτός είναι η Σαουδική πλευρά, είναι ενδιάμεσος και αυτός, και προσέθεσε:

Να ζητήσετε συγνώμη κ. Μητσοτάκη από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και το διπλωματικό σώμα, δεν κάνετε κακό στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα κ. Μητσοτάκη. Όπως είδατε απάντησα επί της ουσίας, είπε ο πρωθυπουργός. 


Κλείνοντας την επερώτηση ο κ. Τσίπρας κατέληξε με τη φράση: «Καληνύχτα σας κ. Μητσοτάκη!». Ήταν μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει, 28 χρόνια νωρίτερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μία από τις πολλές, σκληρές αλλά υψηλού επιπέδου πολιτικές συγκρούσεις του με τον πατέρα του σημερινού Προέδρου της Ν.Δ. και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Πάνος Καμμένος

Είναι μια καθόλα νόμιμη διακρατική συμφωνία, χωρίς μεσάζοντες, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του στην Βουλή για την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Είπε ότι η αντιπολίτευση επέλεξε να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο, αναφέροντας ότι το όλο ζήτημα στηρίχθηκε σε μια καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου για την αναφορά ενός ταξιάρχου, η οποία όμως δεν υπάρχει. Εκείνο που υπάρχει είναι ένα υποκλαπέν από το κομπιούτερ του ταξιάρχου σύνολο μηνυμάτων το οποίο ο κ. Λοβέρδος το έκανε αναφορά, προσέθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος κατέθεσε σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών που αφορούν τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας, σημειώνοντας ότι εκείνο που ξέραμε ήταν πως ο Παπαδόπουλος εκπροσωπούσε την Σ. Αραβία και αυτό εξηγήθηκε πολλαπλώς.

Σε ό,τι δε αφορά τη διαφορά μεταξύ 300.000 βλημάτων και 100.000 βλημάτων ανέφερε πως η συμφωνία αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων και αλλαγή αριθμού πυρομαχικών σε συμφωνία δεν υπάρχει.

Δεν με ενδιαφέρει ποιός εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία, με ενδιαφέρει ο νόμος και εξαντλώ αυτό που προβλέπει ο νόμος, είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι σύντομα θα αποδειχθεί ποιοι και γιατί ήθελαν να χαλάσουν τη συμφωνία.

Η Νέα Δημοκρατία

"Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα" ανέφεραν πηγές της ΝΔ για τη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή. 

«Εμείς ήρθαμε στη Βουλή για να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Ο κύριος Τσίπρας, όμως, δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα τα οποία έθεσε ο κ. Μητσοτάκης» 
ανέφεραν πηγές της ΝΔ. 

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το πρώτο και βασικό ερώτημα, στο οποίο δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας, είναι εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία. «Κατά την κυβέρνηση έγιναν όλα τέλεια. Εφόσον έγιναν όλα τέλεια, τότε γιατί δεν εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημοσίου 66 εκατομμύρια ευρώ; Τι είναι αυτό που φταίει που τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν;» πρόσθεσαν.

Αναφορικά, με τα έγγραφα που έχει καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, οι πηγές της ΝΔ σημείωσαν ότι οι Σαουδάραβες έχουν επιφύλαξη για τον κ. Παπαδόπουλο, δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητά του και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται government to gοverment. 

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου