26 Νοεμβρίου 2017

Ελαιόλαδο 2017-2018: Αυξημένη η παραγωγή στην Ελλάδα

Από ένα αφιέρωμα για τo ελαιόλαδο στο ypaithros.gr

Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου, παρά τα κατά τόπους προβλήματα από την ξηρασία και τον καύσωνα. Στην Ελλάδα η αύξηση της παραγωγής εκτιμάται στο 46%.

Ελαιόλαδο 2017-2018: Αυξημένη έως 50% η παραγωγή στην Ελλάδα

Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στις περισσότερες χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου, παρά τα κατά τόπους προβλήματα από την ξηρασία και τον καύσωνα. Στον δρόμο της ανάκαμψης και η Ελλάδα, όπου η αύξηση της παραγωγής εκτιμάται να αγγίξει φέτος ακόμη και το 50% σε σύγκριση με πέρσι. Με πιο συγκρατημένες πάντως προβλέψεις, η αύξηση αναμένεται στο 46%, με την ελληνική παραγωγή να «πιάνει» τους 285.000 τόνους.

Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν τελικά και οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, η Πορτογαλία και η Τυνησία με 115.000 και 290.000 τόνους αντίστοιχα θα ανεβάσουν συνολικά τον πήχη της παραγωγής για την Ευρώπη. Ωστόσο, μέρος αυτής της αύξησης θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της ισπανικής παραγωγής, που υπολογίζεται περίπου στους 85.000 τόνους.

Χάρη στην πρόβλεψη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) για αυξημένη διεθνή κατανάλωση κατά 5%, στους 2.889.000 τόνους, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα διατηρήσουν ένα ανοδικό τέμπο. Παράλληλα, όμως, αλλάζει και ο παγκόσμιος χάρτης του ελαιολάδου, καθώς νέες χώρες έρχονται πιο δυναμικά στο προσκήνιο με αυξημένες νέες φυτεύσεις.



Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας

Με τη συγκομιδή να έχει αρχίσει και να κορυφώνεται τις ερχόμενες εβδομάδες, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή παραμένουν ενθαρρυντικές, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένους νομούς οι καιρικές συνθήκες ανέτρεψαν τις αρχικές υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 46%-50% σε σχέση με πέρσι. Το επιπλέον, δε, θετικό στοιχείο, που έρχεται να συμπληρώσει την ανοδική πορεία του ελαιολάδου, αφορά τις τιμές με τις οποίες έχει ανοίξει η σεζόν, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 4 ευρώ/κιλό. Παράλληλα "οι τιμές της βρώσιμης ελιάς είναι οριακές", ενώ το λάδι κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, για αυτόν τον λόγο οι παραγωγοί σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγουν την ελαιοποίηση της βρώσιμης ελιάς.

Ακολουθούν εκτιμήσεις, σε βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτές αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ του ypaithros.gr:

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 

Αυξημένη σε σύγκριση με πέρσι αναμένεται η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Στην Τριφυλία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Αντώνη Παρασκευόπουλο, «η εκτίμηση που κάνουμε για την περιοχή είναι περίπου 28.000 τόνοι λάδι έναντι 17.000 που είχε την περασμένη χρονιά, και 31.000 τόνων το 2015».

Από την Κορινθία, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Γιώργος Φλώρος, εξηγεί ότι «όλος ο νομός έχει πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, με εξαίρεση τη Δυτική Κορινθία. Φέτος, εκτιμάται στους 7.500-8.000 τόνους».

Στη Λακωνία, ο προϊστάμενος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Κωνσταντίνος Βουνάσης, τονίζει ότι «η αναμενόμενη παραγωγή είναι περίπου 18.000 τόνοι. Η ανομβρία θα επηρεάσει το μέγεθος της ελιάς Καλαμών, ενώ η ποιότητα θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα».

Στην Αργολίδα, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Δήμου, σημειώνει ότι η ανομβρία θα επηρεάσει την παραγωγή αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, και εκτιμά ότι αυτή θα ανέλθει στους 6.000 τόνους.

Από την ΔΑΟΚ Αρκαδίας, ο Απόστολος Γιαννόπουλος υπογραμμίζει ότι η παραγωγή θα ανέλθει –με κάθε επιφύλαξη– στους 3.500 τόνους.

Στην Ηλεία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Γιώργο Μικέογλου, ο καρπός δεν έχει την ίδια ανάπτυξη όπως θα ήταν σε φυσιολογικές συνθήκες αυτή την εποχή. Το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλον τον νομό, αλλά είναι πιο έντονο στα νότια, καθώς εκεί επικρατούν πιο ξηροθερμικές συνθήκες. Αρχικά αναμενόταν ακόμη καλύτερη παραγωγή, ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, φαίνεται πως δεν θα ξεπεράσει τους 25.000 τόνους.

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στον Νομό Αχαΐας. Η εκτιμώμενη παραγωγή για την περίοδο 2017-2018 είναι πλέον στους 6.000 τόνους ελαιόλαδο. 

ΚΡΗΤΗ

Στην ΠΕ Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κυρίως προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις δεν έχουν αλλάξει για τη φετινή παραγωγή, η οποία προβλέπεται περίπου στους 35.000-40.000 τόνους. «Η χρονιά φαίνεται και ποσοτικά και ποιοτικά ότι είναι καλή. Οι τιμές λογικά, θα κυμανθούν περίπου στα περσινά επίπεδα και όχι κάτω από 3,50 ευρώ. Στα θετικά για την αγορά του ελαιολάδου είναι ότι η ζήτηση είναι αυξημένη», τονίζει ο Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου.

Στην ΠΕ Λασιθίου, όπου η ανομβρία επηρέασε αρνητικά την παραγωγή σε πολλά σημεία του νομού, καταγράφεται και σχετικά χαμηλή καρποφορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ, η παραγωγή θα διαμορφωθεί μεταξύ 12.000-15.000 τόνων.

Στον Νομό Χανίων, η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, καθώς μετά το κύμα κακοκαιρίας που οδήγησε σε πτώση των καρπών, πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη συλλογή. Η παραγωγή εκτιμάται –πάντα με κάθε επιφύλαξη– ότι θα κυμανθεί στους 20.000 με 22.000 τόνους. 

ΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στη Λέσβο, σύμφωνα με την επόπτρια Δακοκτονίας της τοπικής ΔΑΟΚ, Ευανθία Πίτικα, η παραγωγή έχει εξελιχθεί καλά και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται καλές αποδόσεις, καθώς σε ορισμένες μόνο περιοχές του νησιού κατεγράφη καρπόπτωση, εξαιτίας κυρίως μυκητολογικών ασθενειών. Η συγκομιδή ξεκίνησε σταδιακά από τις 5/11 και οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή δεν έχουν διαφοροποιηθεί, παραμένοντας στους 12.500 τόνους.

Καλές οι προοπτικές για το λάδι που παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η τιμή της ποικιλίας Άμφισσας στην περιοχή της Φθιώτιδας κινείται οριακά στο ίδιο επίπεδο με την περσινή. Μια μεγάλη ποσότητα, ωστόσο, έχει ελαιοποιηθεί, και κυρίως οι ελιές μικρού μεγέθους. Σύμφωνα με τον παραγωγό, Χρήστο Σακελαρίου, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, «οι τιμές της βρώσιμης ελιάς είναι οριακές, ενώ το λάδι κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, για αυτόν τον λόγο οι παραγωγοί επιλέγουν την ελαιοποίηση». Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η παραγωγή στη Φωκίδα, με σημείο αναφοράς τον κάμπο της Άμφισσας.

Μεγάλο πρόβλημα με την ξηρασία αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία. Όπως προκύπτει από την τοπική ΔΑΟΚ, η πρόβλεψη για το 2017 είναι 9.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς και 7.000 τόνοι ελαιόλαδο.

Για την Εύβοια, η χρονιά δείχνει προς το παρόν να είναι αρκετά ικανοποιητική. Αναμένεται μια σημαντική αύξηση της παραγωγής λαδιού που μπορεί να ξεπεράσει και το 50% της μέσης ετήσιας παραγωγής.

Στη Ζάκυνθο, τα προβλήματα που προκάλεσε η ξηρασία, με μικροκαρπία να καταγράφεται σε κάποιες περιοχές του νησιού, δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ η παραγωγή θα ξεπεράσει φέτος τους 6.000 τόνους. 


Διεθνής παραγωγή: To ελαιόλαδο στις 5 ηπείρους 

Τυνησία και Πορτογαλία ανεβάζουν τον πήχη παραγωγής

Στην εκτίμηση ότι φέτος δεν θα λείψει το ελαιόλαδο από τις βασικές χώρες παραγωγής, που γεωγραφικά ανήκουν στη λεκάνη της Μεσογείου –παρά τα προβλήματα λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών (σσ. ξηρασία, καύσωνας)– συγκλίνουν τόσο οι αναλυτές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), όσο και ο Ισπανός εμπειρογνώμονας Juan Villar αλλά και παράγοντες της εγχώριας αγοράς. 

Συγκεκριμένα, στο εύρος των 280.000-320.000 τόνων αναμένεται να κινηθεί φέτος η παραγωγή της Ιταλίας, ανακάμπτοντας από την ιστορικά χαμηλή περσινή. Για υπερπαραγωγή ετοιμάζονται φέτος οι Τυνήσιοι ελαιοπαραγωγοί, καθώς, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, αναμένεται να φτάσει τους 290.000 τόνους. Επιπλέον, την αγορά ελαιολάδου επηρεάζει συνολικά η παγκόσμια παραγωγή, καθώς χώρες που δεν ήταν παραγωγικές μέχρι πρότινος μπαίνουν πιο δυναμικά, όπως για παράδειγμα Αργεντινή, Χιλή Αίγυπτος και Αυστραλία, καθώς αυξάνουν τις φυτεύσεις ελαιοδέντρων.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν η ιταλική παραγωγή θα κινηθεί γύρω από τους 300.000 τόνους. Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει φέτος στην προώθηση ελαιολάδου και η Πορτογαλία. Η Ισπανία έχει αχανή παραγωγή, οπότε, παρά την όποια μείωση, σίγουρα θα πιάσει τους 1.200.000 τόνους. Εξάλλου, έχει δίπλα και το Μαρόκο, το οποίο θα έχει αυξημένη παραγωγή, οπότε συνολικά στη Μεσόγειο δεν μπορούμε να μιλάμε για μειωμένη παραγωγή σε σύγκριση με πέρσι», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος Λάππας, εξαγωγέας ελαιολάδου και εκπροσώπου της ιταλικής εταιρείας Alta Maremma στην Ελλάδα. 


Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης για το ελαιόλαδο 

Οριακή αύξηση, μόλις 5%, στη διεθνή παραγωγή ελαιολάδου προβλέπει ο Juan Villar, καθηγητής του πανεπιστημίου της Χαέν και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Juan Villar Consultor Estratégico, ο οποίος παραθέτει στοιχεία για 57 χώρες από τις πέντε ηπείρους. 

Σύμφωνα με τον Villar, η διεθνής παραγωγή ελαιολάδου δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 2.826.890 τόνους έναντι των 2.688.722 τόνων που είχε υπολογίσει την προηγούμενη χρονιά. 

Με βάση τις εκτιμήσεις του Juan Villar σε επίπεδο Ευρώπης, η Ισπανία θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της τόσο εντός ΕΕ όσο και παγκοσμίως, με παραγωγή 1.200.000 τόνων, ακολουθεί η Τυνησία με σχεδόν τριπλάσια παραγωγή από πέρσι, καθώς αναμένεται να φτάσει τους 290.000 τόνους και έπονται Ιταλία και Ελλάδα με 280.000 και 265.000 τόνους αντίστοιχα. Στην 5η θέση, θα βρεθεί η Τουρκία με 200.000 τόνους, ενώ στην 6η θέση η Πορτογαλία, η οποία χάρη στις εκτεταμένες φυτεύσεις ελαιοδέντρων τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Αλεντέζου θα φτάσει φέτος τους 115.000 τόνους.

Οι υπόλοιπες εκτιμήσεις του Juan Villar ανά ήπειρο έχουν ως εξής:
Στην Αμερική την πρώτη θέση κατέχει η Αργεντινή, με παραγωγή 21.000 τόνους, ακολουθεί η Χιλή με 17.000 τόνους και στην 3η θέση οι ΗΠΑ με 8.000 τόνους.
Στην Αφρική, μετά την Τυνησία, έρχεται το Μαρόκο, που θα φτάσει τους 115.000 τόνους.
Στην Ασία η Συρία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη με 80.000, 27.000 και 20.000 τόνους αντίστοιχα βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.
Στην Ωκεανία ξεχωρίζει η Αυστραλία με 20.000 τόνους.

Αύξηση πάνω από 12% προβλέπει ο IOC 

Για πιο μεγάλη αύξηση στη διεθνή παραγωγή ελαιολάδου, που θα φτάσει τους 2.854.000 τόνους (+12% από τους 2.538.000 τόνους το 2016/2017), κάνει λόγο ο IOC στις πρώτες εκτιμήσεις του για τη σεζόν 2017/2018. Την ίδια ώρα, η διεθνής κατανάλωση ελαιολάδου –σύμφωνα με τις προβλέψεις του IOC– θα φτάσει τους 2,889 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μια άνοδο 5% από πέρσι και επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση ζήτησης του προϊόντος, καθώς γίνονται ευρύτερα γνωστά τα οφέλη του για την υγεία.

Μέση τιμή 3,72 ευρώ/κιλό στην Ισπανία και 5,40 ευρώ/κιλό στην Ιταλία 

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά, σύμφωνα με το παρατηρητήριο Poolred, έφτασε στα 3,84 ευρώ το κιλό στα μέσα Οκτωβρίου, για να σταθεροποιηθεί κατά μέσο όρο γύρω από τα 3,72 ευρώ.

Παράλληλα, η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο στην ιταλική αγορά, με βάση τα στοιχεία του ISMEA, βρισκόταν στα τέλη Οκτωβρίου στα 5,40 ευρώ το κιλό, όταν το ίδιο διάστημα πέρσι ήταν στα 5,10 ευρώ το κιλό και το 2015 στα 4,20 ευρώ το κιλό. «Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ιταλική παραγωγή θα είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο», σημείωσε στην ιστοσελίδα Olive Oil Times η Maria Gabriella Ciofetta, έμπειρη γευσιγνώστρια που συνεργάζεται με τη Μεσογειακή Ένωση Γευσιγνωστών Ελαιολάδου.

Πηγή: Απόσπασμα σπό ρεπορτάζ στο ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου