3 Μαρτίου 2013

Ταξίδια: Dubrovnik το Μαργαριτάρι της Αδριατικής

Ντουμπρόβνικ (Dubrovnik), ίσως η πιο όμορφη πόλη στις Δαλματικές ακτές. Το "Μαργαριτάρι της Αδριατικής" όπως ονομάζεται, είναι μια πόλη 50.000 περίπου κατοίκων, στο νοτιότερο κομμάτι της Κροατίας. Η παλιά πόλη αποτελεί ένα μεσαιωνικό μουσείο από μόνη της. 

Για αιώνες ήταν μετά την Βενετία το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική. Σήμερα είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά κέντρα στη Μεσόγειο. 


Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ διαθέτει ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς και από το 1979 βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη.
 


Πανύψηλα τείχη μήκους 2 χλμ. περιβάλλουν την Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ, που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα ρωμαϊκών, αναγεννησιακών και μεσαιωνικών στοιχείων που άφησαν πίσω τους κατακτητές ανά τους αιώνες.




Στο κέντρο της θα βρείτε την πλακόστρωτη οδό Placa ή Stradum, η οποία τη διχοτομεί, ενώ κατά μήκος του δρόμου απλώνονται κτήρια και παλάτια μπαρόκ τεχνοτροπίας. Μεταξύ αυτών ο Πύργος του Ρολογιού (του 15ου αιώνα), η εκκλησία του Sveti Vlaho προστάτη του Dubrovnik, το εντυπωσιακό γοτθικής αρχιτεκτονικής Palacio Sponza, το αναγεννησιακό Rector μινιατούρα του Παλατιού των Δόγηδων στη Βενετία, αλλά και πάρα πολλά μουσεία και galleries.
 




Dubrovnik, μια πόλη φτιαγμένη από πέτρα και φως. Δεν χορταίνεις να περπατάς (εξάλλου δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα στην παλιά πόλη) και να κοιτάς γύρω σου.




Οι στέγες των σπιτιών "είναι όλες σκεπασμένες με χαρακτηριστικά κoκκινο-πορτοκαλί κεραμίδια", και όλα τα κτίρια είναι χτισμένα "με το ίδιο ομοιόμορφο υπόλευκο μάρμαρο".



Σε αυτό το "βενετσιάνικο μαργαριτάρι της Αδριατικής", cafes, bars και clubs διοργανώνουν συνεχώς live μουσικά events. Ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε λαμβάνει χώρα το Dubrovnik Summer Festival, μπαλέτα και θεατρικές παραστάσεις παρουσιάζονται στις πλατείες και τα παλάτια, σε κάθε γωνιά. Σίγουρα μια επίσκεψη κάποιων ημερών αξίζει τον κόπο.
 


__________________
Φωτογραφίες: Takis.ant 
Κείμενα: Takis Ant με πληροφορίες κυρίως από Βικιπαίδια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου