1 Ιανουαρίου 2020

Η υποδοχή του 2020 στον πλανήτη

Με μια λαμπερή γιορτή, με μια «βροχή» από πολύχρωμα πυροτεχνήματα, καλωσόρισε η Αθήνα τη νέα χρόνια. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος, όπου στις 10 το βράδυ ξεκίνησε η φαντασμαγορική γιορτή για την αλλαγή του χρόνου με ένα μαγευτικό show και οπτικοακουστικό υπερθέαμα με πολλή μουσική, κέφι, χορό, φώτα και λάμψη. 

«Πάρτε ο ένας τον άλλον αγκαλιά για να μην βρει κανέναν μόνο του ο νέος χρόνος» προέτρεψε τον κόσμο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και μέτρησε αντίστροφα για την έλευση του 2020 ευχόμενος «Καλή Χρονιά».

Το νέο έτος καλωσόρισαν πρώτα, λόγω της διαφοράς ώρας, τα νησιά του Ειρηνικού, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. 

Οι Αυστραλοί υποδέχθηκαν το Νέο Έτος με ένα εντυπωσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων πάνω από το Λιμάνι του Σίδνεϊ, παρά τις φονικές πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε παραλίες και έχουν υποχρεώσει πολλές πόλεις να ματαιώσουν τους εορτασμούς τους για την Πρωτοχρονιά

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
.
Κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, πολεμικά πλοία και στρατιωτικά ελικόπτερα βοηθούν τους πυροσβέστες να διασώσουν χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε καμίνι μεγάλες εκτάσεις της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι τεράστιες πυρκαγιές στην 
Αυστραλία έχουν καταστρέψει περισσότερα από 40 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ νέες εστίες εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και των ισχυρών ανέμων σε περιοχές στις οποίες έχει να βρέξει εδώ και τρία χρόνια. Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους από τον Οκτώβριο, ενώ δύο εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της περασμένης νύκτας. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, σε πολλές περιοχές του κόσμου, διεξήχθησαν με υπόβαθρο ταραχές και πολιτικές αναταράξεις.

Στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από περισσότερο από έξι μήνες καθημερινών σχεδόν διαδηλώσεων, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σ' όλη την πόλη, κυρίως στο λιμάνι της Βικτώρια. «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, επανάσταση τώρα!», φώναξαν με την έλευση της νέας χρονιάς και άναψαν τους φακούς των κινητών τηλεφώνων τους δημιουργώντας έναν ωκεανό από φώτα. Μικρές ομάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη συνοικία Μονγκ Κοκ, όπου έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα. Η αστυνομία κατέφυγε τότε σε χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά το 2020.

Στο Παρίσι η υποδοχή του 2020

Στο Παρίσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν «στην ωραιότερη λεωφόρο του κόσμου», όπως λένε οι Παριζιάνοι, για να γιορτάσουν το νέο έτος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της πόλης του φωτός, στην άκρη της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, προσέφερε ένα θέαμα ήχου και φωτός.Στη λεωφόρο αυτή, που το 2019 υπήρξε το θέατρο πολυάριθμων συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τα «κίτρινα γιλέκα», η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.

Στο Λονδίνο, αφού παρέμειναν για καιρό σιωπηλές εξαιτίας εργασιών αποκατάστασης, οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν σήμαναν τα μεσάνυχτα. Πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν και εκεί από τις όχθες του Τάμεση.


Εορταστική η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο, αλλά και σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. 

Στο Βερολίνο στην Πύλη του Βραδεμβούργου

Στη Νέας Υόρκη, πυκνό πλήθος συγκεντρώθηκε στην Times Square αναμένοντας να «πέσει», ακριβώς τα μεσάνυχτα, η κρυστάλλινη σφαίρα που κάθε χρόνο εδώ και πάνω από έναν αιώνα σηματοδοτεί την άφιξη του νέους έτους. Μέτρησε τα τελευταία δευτερόλεπτα του 2019 πριν χαιρετίσει με ενθουσιασμό, αλλά και ρεαλισμό, την έλευση αυτής της νέας δεκαετίας. 


Στο Σαντιάγο της Χιλής χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην «Πλατεία Ιταλίας», που το 2019 υπήρξε το θέατρο πολυάριθμων διαδηλώσεων εναντίον της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής, για να γιορτάσουν ένα «νέο έτος με αξιοπρέπεια».

Στοιχεία από kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου