7 Ιανουαρίου 2020

Ο Μπιλ Γκέιτς ζητεί αύξηση φορολογίας για τους πλούσιους

«Οι πλούσιοι, χωρίς να εξαιρώ τη σύζυγό μου κι εμένα, πρέπει να πληρώνουμε περισσότερα από όσα καταβάλλουμε επί του παρόντος», τόνισε ο μεγαλοσχήμων και πάμπλουτος Μπιλ Γκέιτς, του οποίου την τελευταία δεκαετία η περιουσία υπερδιπλασιάστηκε, απευθύνοντας έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει υψηλότερο φόρο στους δισεκατομμυριούχους. 

Την προηγούμενη δεκαετία την ξεκίνησε με περιουσία που ξεπερνούσε τα 50 δισ. δολάρια και σήμερα αυτή διαμορφώνεται στα 113,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Κι αυτό έχοντας ήδη διαθέσει επί σειράν ετών πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα βελτίωσης της ζωής πολλών ανθρώπων, καταπολέμησης της φτώχειας και των ασθενειών και αναβάθμισης της εκπαίδευσης στον πλανήτη. 

Και εκείνος και άλλοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire, ο Λάρι Ελισον της Oracle, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook, ο Ελον Μασκ της Tesla και πολλοί άλλοι, έχουν δεσμευθεί να διαθέτουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους σε αγαθοεργίες (η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το 2010, έχει την επωνυμία The Giving Pledge –Η Δέσμευση της Προσφοράς, σε μετάφραση– και ανήκε στους Γκέιτς και Μπάφετ). 

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς βαίνει αυξανόμενη, ασχέτως του πόσα χρήματα διοχετεύουν σε "καλές πράξεις", διότι επωφελούνται από την άνοδο του χρηματιστηρίου και τις ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές.

Στις απαρχές της νέας χρονιάς, λοιπόν, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δηλώνει πως θέλει οι δισεκατομμυριούχοι να φορολογούνται περισσότερο. Σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε πως οι νομοθέτες στις ΗΠΑ θα πρέπει να κλείσουν τα «παραθυράκια», να αυξήσουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας και εκείνον που αφορά τα κεφαλαιακά κέρδη, ούτως ώστε να αντιστοιχεί στα επίπεδα των αμοιβών που προέρχονται από την εργασία του καθενός. Οπως ο ίδιος ο Γκέιτς εξομολογείται, «κερδίζω δυσανάλογα πολλά χρήματα για τη δουλειά που κάνω, ενώ άλλοι άνθρωποι, δουλεύοντας το ίδιο σκληρά με εμένα, με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα».

Ο συνιδρυτής της Microsoft απευθύνει επίσης έκκληση σε πολιτειακές και αυτοδιοικητικές αρχές στις ΗΠΑ να θεσπίσουν δικαιότερους φόρους, επαναλαμβάνοντας ότι τίθεται υπέρ ενός πολιτειακού φόρου εισοδήματος –πέραν του ομοσπονδιακού– στην Ουάσιγκτον, όπου ο ίδιος κατοικεί. «Υποστηρίζω ένα φορολογικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου το άτομο που έχει πιο πολλά χρήματα πληρώνει και υψηλότερο ποσοστό φόρου. Και πιστεύω πως οι πλούσιοι, χωρίς να εξαιρώ τη σύζυγό μου κι εμένα, πρέπει να πληρώνουμε περισσότερα από όσα καταβάλλουμε επί του παρόντος», τόνισε.



Όμως εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι είναι:
Οι 12 δισεκατομμυριούχοι που έβγαλαν τα περισσότερα κέρδη το 2019 

Κατά 25% αυξήθηκε συνολικά η περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη το 2019, αλλά κάποιοι δισεκατομμυριούχοι βγήκαν πολύ πιο κερδισμένοι από τους υπόλοιπους τη χρονιά που πέρασε:

12ος Φρανσουά Πινό. Με καθαρή περιουσία γύρω στα 42 δισ. δολάρια ο Φρανσουά Πινό όπως κι άλλοι Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ειδών πολυτελείας είδε πέρυσι την περιουσία του να αυξάνεται κατά 12,08 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index η περιουσία του Πινό προέρχεται από το οικογενειακό μερίδιο μετοχών 41% στη Gucci και την Kering, την ιδιοκτήτρια του Οίκου Yves St. Laurent.

11η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς. Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο όταν κληρονόμησε το ένα τρίτο των μετοχών της L’ Oreal μετά το θάνατο της μητέρας της τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα πάντα με τον δείκτη των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Οι μετοχές της L’ Oreal αυξήθηκαν κατά 30,8% τον περασμένο χρόνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Markets Insider, και μαζί τους και η περιουσία (59,3 δισ. δολάρια) της Μπετανκούρ Μάγιερς κατά 13,1 δισ. δολάρια.

10ος Σεργκέι Μπριν. Ο Ρώσος-Αμερικανός επιχειρηματίας, μηχανικός υπολογιστών και συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Google, Σεργκέι Μπριν, μπορεί να παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του προέδρου της Alphabet, αλλά η περιουσία του (65,2 δισ. δολάρια) επωφελήθηκε από την άνοδο της τιμής της μετοχής της εταιρείας το 2019 κερδίζοντας άλλα 13,4 δισ. δολάρια.

9ος Λάρι Πέιτζ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet και συνιδρυτής της θυγατρικής της, της Google, είναι ο δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με περιουσία που το Bloomberg αποτιμά στα 65,2 δισ. δολάρια καθώς τη χρονιά που πέρασε έβγαλε άλλα 14 δισ.

8ος Μουκές Αμπάνι. Ο δισεκατομμυριούχος Μουκές Αμπάνι με την περιουσία των 59,5 δισ. δολαρίων, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ινδία και ο πατριάρχης της πλουσιότερης οικογένειας της Ασίας. Το μερίδιό του στην Reliance Industries τον βοήθησε να προσθέσει άλλα 15 δισ. δολάρια στις καταθέσεις του πέρυσι.

7ος Αμάνθιο Ορτέγκα. Ο Ισπανός δισεκατομμυριούχος Αμάνθιο Ορτέγκα έχτισε την περιουσία του των 76,6 δις. δολαρίων μέσω της μητρικής της Ζαρα, της πολυεθνικής εταιρείας Inditex και των αλυσίδων καταστημάτων που της ανήκουν και χάρη στην δραστική αύξηση των πωλήσεων κατά 7% πέρυσι έναντι του 2018 κέρδισε άλλα 17,9 δισ. δολάρια.

6ος Στιβ Μπάλμερ. O πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft και ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ LA Clippers, Στιβ Μπάλμερ, και μιας περιουσίας γύρω στα 58,5 δισ., έβγαλε πέρυσι σχεδόν άλλα 20 δισ. δολάρια με την ενίσχυση των μετοχών του διαδικτυακού κολοσσού και της δραστηριότητάς του στις επιχειρήσεις cloud computing.

5ος Μπιλ Γκέιτς. Αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς επωφελήθηκε από την αύξηση της τιμής των μετοχών της Microsoft, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, καταφέρνοντας προς στιγμήν με την περιουσία του των 113 δισ. δολαρίων (που αυξήθηκε πέρυσι κατά 23,1 δισ.) να εκθρονίσει από την κορυφή τον Τζεφ Μπέζος ως πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

4ος Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Μπορεί το Facebook να βρέθηκε τη χρονιά που πέρασε στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής για τον κυρίαρχο ρόλο στην αγορά των social media και τις πολιτικές διαφημίσεις, αλλά η αξία των μετοχών του αυξήθηκε κατά 45% και μαζί της και η περιουσία (79,4 δισ. δολάρια) του μεγαλύτερου μετόχου της, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατά 27,4 δισ!

3η Μακένζι Μπέζος. Μετά το διαζύγιό της από τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, η Μακένζι Μπέζος έγινε όχι μόνον δισεκατομμυριούχος με την αποζημίωση των 37,5 δις. δολαρίων, που έλαβε, αλλά και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του πλανήτη.

2ος Μπερνάρ Αρνό. Τον περασμένο Μάρτιο ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος εκθρόνισε τον Γουόρεν Μπάφετ από την τρίτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Λίγους μήνες αργότερα πέρασε για ένα σύντομο διάστημα στη δεύτερη θέση μπροστά από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Οκτώβριο έβγαλε μέσα σε δύο 24ωρα 5,1 δισ. δολάρια (συνολικά 37,7 το 2019) λόγω της αύξησης της τιμής των μετοχών της LVMH (περιλαμβάνει περισσότερα από 70 brands, με κυριότερα αυτά των Louis Vuitton, Bulgari, Dior και Fendi). Με περιουσία που αποτιμάται σύμφωνα με το Bloomberg σήμερα στα 106 δισ. δολάρια ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στη βιομηχανία της μόδας και ο τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο.


1η Τζούλια Φλέσερ Κοχ. Μετά το θάνατο τον περασμένο Αύγουστο του συζύγου της, του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου βιομηχάνου Ντέιβιντ Κοχ, ο οποίος ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τον όμιλο Koch Industries και χρηματοδότης συντηρητικών υποθέσεων και πολιτικών υποψηφίων, η Τζούλια Φλέσερ Κοχ πήρε την ένατη θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που του ανήκε. Με το μερίδιο μετοχών που κληρονόμησε μαζί με τα τρία παιδιά της η περιουσία της αποτιμάται στα 62,1 δισ. δολάρια.


Πηγές:
Ο Μπιλ Γκέιτς ζητεί αύξηση φορολογίας ..: kathimerini.gr
Οι 12 δισεκατομμυριούχοι ... eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου