10 Ιανουαρίου 2020

Είναι η Ελλάδα «δεδομένος» σύμμαχος των ΗΠΑ;

Τσίπρας: Δήλωσε ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος». «Έδωσε όσα είχε να δώσει πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει». «Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική».
Κυβέρνηση: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας».

Δηλώσεις Τσίπρα

Την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, «μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής τους σήμερα στη Βουλή.

«Υπογράμμισα, επίσης, τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψή του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών», είπε o Αλέξης Τσίπρας.

Παραπέμποντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είχε ήδη τότε «τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους». «Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτήν τη φράση. Στη πράξη, όμως, έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος», είπε, προσθέτοντας ότι «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει». «Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική», σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις». «Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», σημείωσε και συμπλήρωσε πως ζήτησε «από τον πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 


Κυβερνητικοί κύκλοι για τις δηλώσεις Τσίπρα: 

Τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οπως τονίζουν, «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της "αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ", την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «προξενεί εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας».

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ 

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε πηγές του Μ. Μαξίμου. «Ας ελπίσουμε», προσθέτουν, «αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια».

Το δικό μας μικρό σχόλιο 

Ένα πιθανό θετικό στοιχείο, που θα ήταν δυνατό να προκύψει μετά από όλα αυτά, είναι ότι οι αρμόδιοι των ΗΠΑ, στην περίπτωση που και εκείνοι μας θεωρούν δεδομένους, ίσως αναγκαστούν να προβληματιστούν για ενδεχόμενη αλλαγή στη στάση της Ελλάδας απέναντί τους και έτσι, αν τους είναι δύσκολο να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στις δικές μας θέσεις, τουλάχιστον να πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις της απέναντι στη χώρα μας. Όλα αυτά ίσως...

Πηγές: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου