12 Ιανουαρίου 2020

Οργή για το «ολέθριο λάθος» του Ιράν με την κατάρριψη του Boeing

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν το Σάββατο την ευθύνη για την κατάρριψη «κατά λάθος» του ουκρανικού αεροσκάφους, επειδή το πέρασαν για πύραυλο, προκαλώντας την οργή ακόμα και των Ιρανών πολιτών, αφού ανάμεσα στα 176 θύματα, τα 82 ήταν Ιρανοί πολίτες. 

Επί 3 ημέρες το Ιράν αρνούνταν ότι είχε καταρρίψει το αεροσκάφος, αν και ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε χθες πως είχε ενημερώσει τις αρχές για το ακούσιο πυραυλικό πλήγμα την ημέρα που συνέβη.

Ξένες κυβερνήσεις καταδίκασαν την ενέργεια του Ιράν, με την Ουκρανία να απαιτεί αποζημιώσεις και αξιωματούχο των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει την κατάρριψη παράτολμη ενέργεια, αν και η Βρετανία δήλωσε πως η παραδοχή της Τεχεράνης είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και κάλεσε σε αποκλιμάκωση των εντάσεων. 


«Τελικά, το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος. Οι παράτολμες ενέργειες του Ιράν είχαν για μια ακόμη φορά καταστροφικές συνέπειες» ήταν το πρώτο σχόλιο της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης επέλεξε να απόσχει από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις. 


Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος δεν είχε μιλήσει μέχρι χθες για τη συντριβή του αεροσκάφους, είπε πως οι πληροφορίες για το συμβάν πρέπει να δημοσιοποιηθούν, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι και ο στρατός ζήτησαν συγγνώμη. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λυπάται βαθιά για αυτό το ολέθριο λάθος», έγραψε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, υποσχόμενος πως θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν».

Από τις διαμαρτυρίες στην Τεχεράνη 

Ωστόσο, η οργή για το ολέθριο λάθος που στοίχησε τη ζωή σε 176 αθώους έβγαλε στους δρόμους ακόμα και του Ιρανούς.

Το βράδυ του Σαββάτου πλήθος φοιτητών και απλών πολιτών πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Τεχεράνη για να τιμήσει τη μνήμη των 176 επιβαινόντων, η οποία μετατράπηκε σε οργισμένη διαδήλωση, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό. Κάποιοι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έσκισαν εικόνες του Κασέμ Σουλεϊμανί και απαίτησαν την παραίτηση του Χαμενεΐ.

Το πλήθος κατήγγειλε «τους ψεύτες» και ζήτησε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά και όσοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν την αλήθεια. Ωστόσο, η αστυνομία του Ιράν επενέβη και διέλυσε το συγκεντρωμένο πλήθος. 

Η γερμανική εφημερίδα, Berliner Morgenpost, για την τραγικότατη κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν η παρατηρεί: «Η ιρανική ηγεσία είπε δυο φορές ψέματα. Όχι απλά αρνήθηκε την κατάρριψη, αλλά ισχυρίστηκε ότι το μαύρο κουτί είχε υποστεί ζημιά. Περισσότερο κορόιδεψε βέβαια τους ίδιους τους πολίτες της. Οι τελευταίοι διαδηλώνουν εδώ και μήνες ενάντια στην καταπίεση που υφίστανται αλλά και κατά των συνθηκών διαβίωσης. Η παραδοχή της ηγεσίας ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη προκάλεσε τώρα νέα οργή. Οι διαστάσεις της δεν μπορούν μεν να συγκριθούν με τις διαμαρτυρίες κατά των ΗΠΑ όταν κατέβηκαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες. Ωστόσο καταδεικνύουν ότι η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη. Για το καθεστώς ελλοχεύει τώρα και ο κίνδυνος πολιτικής πτώσης».

Πηγές: kathimerini.grnaftemporiki.gr , Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου