4 Φεβρουαρίου 2020

Ποδόσφαιρο: Αψηφώντας τη «γήρανση»

Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν, ετών 42, Ιταλός διεθνής τερματοφύλακας που αγωνίζεται στη Γιουβέντους και θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών (φωτογραφία αριστερά).

Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή, που αγωνίζεται στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, το Champions League, μπήκε στο... μικροσκόπιο μίας ομάδας ερευνητών, με επικεφαλής τον Αντόν Καλέν, του Πανεπιστημίου του Βίγκο στην Ισπανία. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο μ.ο. του ποδοσφαιριστή αυξήθηκε από τα 24,9 χρόνια, που βρισκόταν το 1992, στα 27 χρόνια. 

Το εύρημα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, αποδεικνύοντας ότι οι αθλητές, σε όλα τα σπορ, μπορούν να διατηρηθούν σε κορυφαία απόδοση για μεγαλύτερο διάστημα από ποτέ. Λαμπρό παράδειγμα το τένις, όπου ο 38χρονος Ρότζερ Φέντερερ συνεχίζει να δίνει μοναδικές... παραστάσεις και αρνείται να παραδώσει τη θέση του στο Τοp-3 της παγκόσμιας κατάταξης. Μία μελέτη, μάλιστα, υπολόγισε ότι ο μέσος όρος των ανδρών στο τένις αυξήθηκε περίπου 0,34 χρόνια ανά σεζόν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και από τα 26,2 χρόνια, που βρισκόταν το 2000, έφτασε στα 27,9 στις μέρες μας.

Πώς ακριβώς, όμως, οι σημερινοί ποδοσφαιριστές παρατείνουν τη σταδιοδρομία τους και εκτοξεύουν την απόδοση τους σε μεγαλύτερη ηλικία; Ο Καλέν και η ερευνητική ομάδα του εικάζουν ότι υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων. «Πολλοί παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στην πρόσφατη "γήρανση" των κορυφαίων παικτών", δηλώνει ο Καλέν, προσθέτοντας: «Ένας από τους παράγοντες είναι η επένδυση των ποδοσφαιρικών συλλόγων στις λειτουργίες ηλεκτρονικής υποστήριξης των αθλητών, με τις οποίες παρατηρούν σε μόνιτορ, αυξάνουν και διατηρούν τις επιδόσεις τους. Σε αυτό συμπεριλάβετε και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις κατάρτισης, τις εγκαταστάσεις ενδυνάμωσης και ειδικής διατροφής». 

Ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η απόδοση σε σχέση με την ηλικία του ποδοσφαιριστή εξαρτάται από τη θέση του. Οι κορυφαίοι επιθετικοί και εξτρέμ, για παράδειγμα, τείνουν να είναι νεότεροι από άλλες θέσεις, λόγω της σημασίας της εκρηκτικότητας και της ταχύτητας. Οι τερματοφύλακες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να είναι πιο μεγάλοι ηλικιακά από άλλες θέσεις, αποδεικνύοντας μια σταθερή τάση "γήρανσης" με την πάροδο του χρόνου. 

«Οι τερματοφύλακες και οι στόπερ τείνουν να πιάνουν την υψηλότερη απόδοση της καριέρας τους αργότερα από τους επιθετικούς και η μέγιστη απόδοση τους μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ηλικία των 31 ετών περίπου. Τα ευρήματα μπορούν να εξηγηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διαφορές στη φυσική κατάσταση που χρειάζεται η κάθε θέση», πρόσθεσε ο Καλέν.

Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης της ηλικίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι και αυτός της ομάδας. Οι αναλύσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2014 και του 2018 έδειξαν ότι ο ηλικιακός μέσος όρος των ομάδων που συμμετείχαν ήταν περίπου 27,5 χρόνια. Το ενδιαφέρον σε αυτό το νούμερο είναι ότι σχετική μελέτη απέδειξε ότι η αύξηση στην ηλικία μιας ομάδας, πάνω από το μέσο όρο των 27,5 ετών, συνδεόταν με μια πτώση τεσσάρων μονάδων στο συνολικό δείκτη της ομάδας.

Οι ερευνητές, πάντως, καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ηλικία στην οποία οι ποδοσφαιριστές αποδίδουν στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς και την ηλικία που θα έχουν την υψηλότερη εμπορική αξία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου