7 Φεβρουαρίου 2020

Η ξεχωριστή φωτογραφία της έκλειψης του Ηλίου από τον Joshua Cripps

Όλες οι φωτογραφίες μπροστά στις οποίες στέκεται κανείς με δέος έχουν κάτι κοινό: ο φωτογράφος βρίσκεται στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. 

Ο φωτογράφος Joshua Crips από την Καλιφόρνια σχεδίαζε να βρεθεί στη Μέση Ανατολή στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ανακάλυψε ότι θα ήταν ορατή μια έκλειψη ηλίου. Βρέθηκε εκεί, και τράβηξε μια εκπληκτική φωτογραφία. 

Προσφάτως, αποκάλυψε στο «My Modern Met» πώς την τράβηξε: «Η όλη φωτογράφιση προετοιμάστηκε με λεπτομέρεια, από τη χώρα (τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), την τοποθεσία (η έρημος Λίουα) μέχρι και τις συντεταγμένες στο GPS όπου θα στεκόμουν εγώ και η καμήλα, καθώς και το εστιακό βάθος που θα έβαζα στον φακό μου. Ακόμη και η στιγμή ήταν σχεδιασμένη, μέχρι και το λεπτό που η έκλειψη θα εμφανιζόταν στο κάδρο πίσω από τον άντρα και την καμήλα» αφηγήθηκε. 


Χρησιμοποίησε τη εφαρμογή PhotoPills για να προσδιορίσει την ιδανική τοποθεσία, και ακολούθως άρχισε να σκέφτεται το θέμα. Ήθελε κάτι «αντιπροσωπευτικό της περιοχής και του τοπίου» και κατέληξε στην καμήλα, μιας και ένα εξημερωμένο ζώο μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα σε σύγκριση με ένα γεράκι ή αραβικό άτι.


Γνώριζε ότι ο ίδιος έπρεπε να στέκεται σε απόσταση ακριβώς 304,8 μέτρων από την καμήλα για να έχει τη σωστή αναλογία διαστάσεων καμήλας-ήλιου.

Επιπλέον, χρειαζόταν έναν αμμόλοφο ο οποίος θα ήταν ορατός με φόντο τον ουρανό αν στεκόταν σε γωνία 6,15 μοιρών. Βρήκε αμμόλοφο να πληροί αυτά τα αυστηρά κριτήρια. 


Η διάρκεια της έκλειψης ήταν σχεδόν δυόμισι ώρες και σε διάστημα 23 λεπτών ο Κριπς τράβηξε 133 φωτογραφίες για να αιχμαλωτίσει την ουσία του καλλιτεχνικού του οράματος.

Ήδη σκέφτεται τις επόμενες εκλείψεις που επιθυμεί να αιχμαλωτίσει με τον φακό του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου