4 Φεβρουαρίου 2020

Ο κατώτατος μισθός στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας 

Τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο του 2020 σκιαγραφούν την εικόνα μιας Ευρώπης τριών ταχυτήτων, με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τις χώρες του Νότου στη μεσαία κατηγορία με αποδοχές έως 1.000 ευρώ και την κατηγορία των χωρών του Βορρά, με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ. 

Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο μικτός κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 400 και 600 ευρώ το μήνα. Η Βουλγαρία είχε τον χαμηλότερο κατώτατο μηνιαίο μισθό, μόλις 312 ευρώ. Δεύτερη από το τέλος έρχεται η Λετονία(430 ευρώ) και ακολουθούν η Ρουμανία (466 ευρώ), η Ουγγαρία (487 ευρώ), η Κροατία (546 ευρώ), η Δημοκρατία της Τσεχίας (575 ευρώ), η Σλοβακία (580 ευρώ), η Εσθονία (584 ευρώ), η Λιθουανία (607 ευρώ) και η Πολωνία (611 ευρώ). 


Η Ελλάδα ανήκει στις κατώτατες βαθμίδες της μεσαίας κατηγορίας χωρών-μελών με κατώτατο μισθό μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ το μήνα. Στη χώρα μας, ο μικτός κατώτατος μισθός, προσαρμοσμένος σε δωδεκάμηνη βάση ανέρχεται στα 758 ευρώ το μήνα και είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με την Πορτογαλία (741 ευρώ), αλλά μικρότερος έναντι της Μάλτας (777 ευρώ), της Σλοβενίας (941 ευρώ) ή της Ισπανίας (1.050). 

Στην υψηλότερη κατηγορία ανήκουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, με κατώτατο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα. Στην κορυφή βρίσκεται το Λουξεμβούργο, με 2.142 ευρώ το μήνα, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό της Ελλάδας και επτά φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό στη Βουλγαρία. Ακολουθεί η Ιρλανδία (1.656 ευρώ), η Ολλανδία (1.636 ευρώ), το Βέλγιο (1.594 ευρώ), η Γερμανία (1.584 ευρώ) και η Γαλλία (1.539 ευρώ). 


Κατώτατο μισθό για όλα τα κράτη της Ευρώπης θεσμοθετεί η ΕΕ
Το νομοθετικό πλαίσιο για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό φιλοδοξεί να ρυθμίσει η Κομσιόν. Δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο ποσό που θα ισχύει για όλες τις χώρες, αλλά για τη θεσμοθέτηση μιας δέσμης κριτηρίων που θα εξασφαλίζουν έναν αξιοπρεπή μισθό για κάθε Ευρωπαίο εργαζόμενο.

Οπως ανακοίνωσε (στα μέσα του προηγούμενου μήνα) η Επιτροπή, η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ξεκίνησε και πρόκειται να οδηγήσει σε ένα σημαντικό σχέδιο που θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν καλύτερα το κοινωνικό ντάμπινγκ. 
Για «ιστορικό βήμα» κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργαζομένων. Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία και η Δανία έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Οι δύο χώρες φοβούνται ότι η διαδικασία της Κομισιόν θα υποβαθμίσει το δικό τους σύστημα, αφού εκεί το ύψος των μισθών συμφωνείται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών και των παντοδύναμων σωματείων των εργαζομένων.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.grethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου