2 Φεβρουαρίου 2020

Mary Somerville: Η πρωτοπόρος επιστήμων που τιμά η Google

Η Σκωτσέζα επιστήμων Mary Somerville (Mαίρη Σόμερβιλ) έχει σήμερα την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 1826, ένα από τα πειραματικά έγγραφα Φυσικής της Mary Somerville διαβάστηκε στην Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου, την Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτέλεσε το πρώτο ακαδημαϊκό έγγραφο από γυναίκα που δημοσιεύτηκε στις περίφημες Philosophical Transactions, την παλαιότερη έκδοση της επιστήμης στον κόσμο, η οποία εξακολουθεί να είναι ενεργή έως σήμερα.

Γεννημένη στο Jedburgh της Σκωτίας, στις 26 Δεκεμβρίου του 1780, σε μια διακεκριμένη οικογένεια της εποχής, η Somerville πέρασε τα πρώτα της χρόνια βοηθώντας τη μητέρα της με δουλειές σχετικές με το σπίτι και απολαμβάνοντας τη φύση στον οικογενειακό κήπο. Στην ηλικία των 10 ετών, ο πατέρας της επέστρεψε από το εξωτερικό (ήταν αντιναύαρχος και ταξίδευε συχνά στις θάλασσες) και αποφάσισε να την στείλει σε οικοτροφείο για μια σωστή εκπαίδευση.

Στο οικοτροφείο, η δασκάλα των Τεχνών της εξήγησε πώς οι βασικές αρχές της ζωγραφικής θα μπορούσαν να «ανιχνευθούν» πίσω από τα στοιχεία της γεωμετρίας του Ευκλείδη. Μετά την απόκτηση ενός αντιγράφου του κλασικού βιβλίου «Στοιχεία του Ευκλείδη», η Somerville επικεντρώθηκε στην μελέτη της αστρονομίας και των μαθηματικών. Μετά από χρόνια ανεξάρτητης μάθησης -ήταν κυρίως αυτοδίδακτη- και έρευνας, συνέχισε να δημοσιεύει τα δικά της επιστημονικά έγγραφα και βιβλία.

Το 1931, «Ο Μηχανισμός των Ουρανών» (The Mechanism of the Heavens) έδωσε τη δυνατότητα για μια πρωτοποριακή οπτική γύρω από την υπάρχουσα κατανόηση του ηλιακού συστήματος. Ήταν ένα ιδιαίτερα εξαιρετικό δοκίμιο στο οποίο μετέφραζε, σχολίαζε και επεξηγούσε την Ουράνια Μηχανική (Mécanique Céleste) του μαθηματικού-αστρονόμου Πιερ Σιμόν Λαπλάς. Η μετάφραση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως διδακτικό βιβλίο στα κολέγια για περίπου έναν αιώνα. 

Είχε το απίστευτο χάρισμα της σύνθεσης εργασιών άλλων επιστημόνων και της απόδοσής τους σε κατανοητή για το ευρύ κοινό γλώσσα ενώ συνέθετε τις ξεχωριστές επιστήμες σε ενιαία και εμπνευσμένα σύνολα.

Μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις της οδήγησε κατευθείαν στην ανακάλυψη του πλανήτη Ποσειδώνα, ενώ η αγγλική λέξη scientist (επιστήμονας) επινοήθηκε για να περιγράψει εκείνη και το έργο της.

Το 1834 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο της που είχε τίτλο «Η Σύνδεση των Φυσικών Επιστημών» στο οποίο συγκέντρωσε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην αστρονομία, τη φυσική, τη χημεία, τη βοτανική και τη γεωλογία. Αυτό έγινε ένα από τα βιβλία με τις υψηλότερες πωλήσεις του 19ου αιώνα. Στην εισαγωγή έγραψε πως είχε σκοπό «να κάνει τους νόμους που κυβερνούσαν τον φυσικό κόσμο πιο γνωστές στις συμπατριώτισσές μου».

Την ίδια χρονιά η Σόμερβιλ βίωσε και μία μεγάλη απογοήτευση καθώς βρισκόταν στην Ιταλία όταν ήταν να περάσει ένας νέος κομήτης τον οποίον επιθυμούσε έντονα να παρατηρήσει. Όμως στην Ιταλία το μοναδικό αστεροσκοπείο που μπορούσε να παρατηρήσει τον κομήτη δεν δέχονταν την είσοδο γυναικών. Για πολλούς αυτό το περιστατικό ήταν το πιο χαρακτηριστικό στη ζωή της Σόμερβιλ. μία γυναίκα που συνεχώς αποκλείονταν από την μόρφωση και την έρευνα από τους ίδιους εκείνους που θαύμαζαν και χρησιμοποιούσαν το έργο της.

Το 1835, η Mary Somerville και η Caroline Herschel έγιναν οι πρώτες γυναίκες-μέλη της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Η 
Mαίρη Σόμερβιλ παντρεύτηκε δυο φορές και απόκτησε δύο παιδιά από τον πρώτο της γάμο και τέσσερα από τον δεύτερο. Πέθανε στη Νάπολη στις 29 Νοεμβρίου 1872, έχοντας κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της Ακαδημαϊκής της πορείας.

Πηγές: Πληροφορίες από el.wikipedia.orgnaftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου