18 Μαΐου 2021

Υπάρχουν περίπου 50 δισ. πουλιά στη Γη

Περίπου 50 δισεκατομμύρια πουλιά πετούν στον κόσμο, όπως εκτιμά μια νέα επιστημονική μελέτη, δηλαδή αντιστοιχούν κατά προσέγγιση έξι πουλιά για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη μας (ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων είναι γύρω στα 7,8 δισεκατομμύρια).

Ο αριθμός αυτός των πουλιών -που είναι μια μέση εκτίμηση- είναι αρκετά μικρότερος από προηγούμενες εκτιμήσεις προ 24 ετών που ανέβαζαν από 200 έως 400 δισεκατομμύρια τα πουλιά στη Γη. Το πολυπληθέστερο είδος πουλιών είναι τα σπουργίτια.

Τα είδη των πουλιών υπολογίζονται συνολικά γύρω στα 10.500 και τα περισσότερα από αυτά είναι σπάνια. Το 12% των ειδών των πουλιών (1.180 είδη περίπου) εκτιμάται ότι έχουν πληθυσμό κάτω των 5.000 ατόμων. Στα πουλιά συγκαταλέγονται και μερικά είδη που δεν πετάνε όπως οι πιγκουίνοι.

αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον δρα Κόρεϊ Κάλαχαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν -με τη βοήθεια τόσο παρατηρήσεων από 600.000 πολίτες από όλο τον κόσμο που καταγράφονται στην online βάση δεδομένων eBird, όσο και αλγόριθμων- ότι λίγα είδη πουλιών είναι πολυπληθή ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο πουλιά παγκοσμίως, όπως τα σπιτοσπουργίτια (1,6 δισεκ.), τα ευρωπαϊκά ψαρόνια (1,3 δισεκ.), οι γλάροι με δακτύλιους (1,2 δισεκ.) και τα σταβλοχελίδονα (1,1 δισεκ.).

Ένα πελώριο πουλί σχημάτισε ένα σμήνος από ψαρόνια στην Ιρλανδία

Διαθέσιμα δεδομένα υπήρχαν για το 92% των ειδών πουλιών (περίπου 9.700), καθώς τα υπόλοιπα είδη είναι πολύ σπάνια. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι πρέπει να καταβληθούν αυξημένες προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας στα πουλιά, καθώς τα περισσότερα είδη έχουν λίγα μόνο άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου