16 Μαΐου 2021

Το Ισραήλ δημοσίευσε χάρτες με κρησφύγετα της Χαμάς

Στοιχεία, που όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν την ακρίβεια των στόχων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αλλά και το γεγονός πως η Χαμάς σκόπιμα και συστηματικά τοποθετεί στρατιωτικούς στόχους σε περιοχές όπου υπάρχουν για παράδειγμα σχολεία ή νοσοκομεία, εκμεταλλευόμενη τους αμάχους και εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο, έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει «οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά η Πολεμική Αεροπορία, δίνουν υπέρτατη σημασία στην ακρίβεια και στον περιορισμό της ζημιάς στους πολίτες».

«Όταν σχεδιάζουμε έναν στόχο, αφιερώνουμε μεγάλο χρόνο αλλά και πόρους για την προετοιμασία της επίθεσης ενώ χρησιμοποιούμε, όπου είναι εφικτό, διάφορα εργαλεία μεταξύ των οποίων η έγκαιρη προειδοποίηση, η ρίψη μη εκρηκτικών μηχανισμών στις στέγες σπιτιών, προκειμένου να δοθεί σήμα στους κατοίκους και να προλάβουν να τα εγκαταλείψουν έγκαιρα αλλά και μια ποικιλία επαγγελματικών υπολογισμών που διεξάγονται από τη διεύθυνση ανάλυσης επιχειρήσεων και τη διεύθυνση σχεδιασμού».


Όπως εξηγεί η ισραηλινή πλευρά, η χρήση αυτών των μέσων ποικίλλει ανάλογα με το είδος του στόχου, τις αναμενόμενες παράπλευρες απώλειες και τα διαθέσιμα αποθέματα τη δεδομένη στιγμή. Καταλήγει λέγοντας, ότι «παρόλο που η Χαμάς διακινδυνεύει τους ίδιους τους πολίτες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες μεταξύ των πολιτών εξακολουθώντας να πλήττουν τους στόχους τρομοκρατίας της Χαμάς».

Οι χάρτες απεικονίζουν την ακρίβεια του στόχου στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα ανοίγματα των τούνελ της Χαμάς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές καθώς και το πριν και το μετά της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων.


Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ισραήλ φωτογραφίες που απεικονίζουν κρυμμένες τοποθεσίες, από όπου η Χαμάς εκτοξεύει τις ρουκέτες στις περιοχές Χαν Γιουνίς και Μπέιτ Χανούν, δίπλα σε σπίτια αμάχων.


Απώλειες μέχρι σήμερα 

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρουν οι παλαιστινιακές αρχές, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα από την περασμένη Δευτέρα να ανέρχεται πλέον σε 188, μεταξύ αυτών και 55 παιδιά.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη Γάζα 90 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως έκανε γνωστό, έπειτα από «βροχή» ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος. Στο Ισραήλ, 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί κι ένας στρατιώτης, έχουν σκοτωθεί έπειτα από ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, ενώ 282 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν πει ότι θα συνεχίσουν τις εχθροπραξίες μετά την καταστροφή από το Ισραήλ κτιρίου με δώδεκα ορόφους στη Γάζα, όπου στεγάζονταν γραφεία του Associated Press και του Αλ Τζαζίρα.

Η Μέση Ανατολή είναι το θέατρο από την αρχή της εβδομάδας των πιο σφοδρών μαχών τα τελευταία επτά χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό αποκλεισμό. 

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: Προειδοποιήσεις για εμφύλιο στο Ισραήλ (14.5.2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου