24 Μαΐου 2021

Οργή στην Ευρώπη για την αεροπειρατεία Λουκασένκο

Αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοφανής ενέργεια της Λευκορωσίας να προσγειώσει αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει την Κυριακή από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, για να συλλάβει τον 
αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς. Στη φωτογραφία αριστερά το αεροσκάφος της Ryanair ακινητοποιημένο μετά την αναγκαστική προσγείωσή του στο Μινσκ.

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή ενέργεια: Αεροσκάφος της ιρλανδικής Ryanair, που εκτελούσε απευθείας δρομολόγιο από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας υποχρεώθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ το απόγευμα της Κυριακής. Ο λόγος: στο αεροσκάφος επέβαινε μεταξύ άλλων ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, τον οποίο το καθεστώς Λουκασένκο καταζητούσε με την κατηγορία της "τρομοκρατικής δράσης". Μετά την προσγείωση όλοι οι επιβάτες πέρασαν από έκτακτο έλεγχο ασφαλείας, όπου οι αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τον 26χρονο δημοσιογράφο. "Θα με εκτελέσουν" ήταν τα τελευταία λόγια αγωνίας του Προτασέβιτς πριν πέσει στα χέρια της αστυνομίας, όπως τα μετέφερε συνεπιβάτης του.

Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, στη συγκεκριμένη πτήση είχαν επιβιβαστεί από την Αθήνα μυστικοί πράκτορες, οι οποίοι, μόλις το αεροσκάφος μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας άρχισαν να προκαλούν ένταση, προειδοποιώντας μάλιστα για τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος, με προφανή στόχο να το οδηγήσουν σε έκτακτη προσγείωση. Πολεμικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας, τύπου Μιγκ-29, απογειώθηκε για να "συνοδεύσει" το πολιτικό αεροσκάφος της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta τη σχετική εντολή έδωσε προσωπικά ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

"Κρατική τρομοκρατία"

Το πρωτοφανές περιστατικό προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Για "κρατική τρομοκρατία" από την πλευρά της Λευκορωσίας κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Τόσο ο Μοραβιέτσκι, όσο και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τη Δευτέρα. Για "εντελώς απαράδεκτο περιστατικό" κάνει λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί μία "άμεση εξήγηση" από το καθεστώς Λουκασένκο. Σε μία "κοινή και άμεση αντίδραση" των 27 καλεί τους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν. Πιθανό θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο νέων, πιο αυστηρών κυρώσεων στο καθεστώς της Λευκορωσίας.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ μετά τις τελευταίες εκλογές

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αποκαλούμενος και "τελευταίος δικτάτορας" της Ευρώπης, κυβερνά τη Λευκορωσία με απολυταρχικό τρόπο τα τελευταία 27 χρόνια, από το 1994. Τελευταία φορά επανεκλέγη στο αξίωμά του Προέδρου στις εκλογές της 9ης Αυγούστου του 2020, στις οποίες έγιναν πρωτοφανείς ατασθαλίες. Η ΕΕ είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ στη Λευκορωσία η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νοθεία.

Έκτοτε το καθεστώς κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις, στις οποίες όμως έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι. Τη σύλληψη του Προτασέβιτς καταδικάζει και η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία που ζει αυτοεξόριστη στη γειτονική Λιθουανία, προειδοποιώντας πως ο νεαρός δημοσιογράφος απειλείται με εκτέλεση.

Πηγή: Deutsche Welle 

Ryanair για υπόθεση Προτάσεβιτς: Κρατική αεροπειρατεία

Ως «κρατική αεροπειρατεία» χαρακτήρισε το περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους προς το Μινσκ της Λευκορωσίας και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο CEO της αεροπορικής εταιρείας Μάικλ Ο’ Λίρι.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής εταιρείας «πρόθεση των αρχών ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τον συνταξιδιώτη του». «Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανέφερε πως το αεροπλάνο ήταν πολύ πιο κοντά στο Βίλνιους της Λιθουανίας και τελικό του προορισμό, σε σχέση με το Μινσκ, ενώ σημείωσε πως από την επίμαχη πτήση αποβιβάστηκαν 5-6 άτομα, εκ των οποίων μόνο ο ένας συνελήφθη. «Αυτό σημαίνει πως οι υπόλοιποι ήταν πράκτορες», υπογράμμισε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο μπλόγκερ από τη Λευκορωσία

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς πετούσε από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, όταν το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου και συνελήφθη.

Ο 26χρονος δημοσιογράφος εργαζόταν για την υπηρεσία ειδήσεων, NEXTA, με έδρα την Πολωνία, που πέρυσι μετέδιδε εικόνες από τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Telegram για να μεταδώσει εικόνα σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο για τα ξένα μέσα να κάνουν απευθείας ανταπόκριση από το πρώην σοβιετικό κράτος. Ο Προτάσεβιτς τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.

Βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για εξτρεμιστικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και η υποκίνηση κοινωνικού μίσους, που σχετίζονται με τις περσινές διαμαρτυρίες. Αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, θα μπορούσε να βρεθεί για 15 χρόνια στη φυλακή σε περίπτωση που καταδικαστεί.

Ο Προτάσεβιτς είναι συνιδρυτής και πρώην συντάκτης του καναλιού NEXTA στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο έχει γίνει ένα δημοφιλές βήμα για τους εχθρούς του Λουκασένκο ώστε να ανταλάσσουν πληροφορίες και να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του. Όμως συνέχισε να «πολεμά» το καθεστώς του Λουκασένκο ενώ ζούσε στην εξορία στη Λιθουανία, σε βαθμό που κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους.

Ως έφηβος, ο Προτάσεβιτς έγινε αντιφρονών, επιτηρώντας την επιβολή του νόμου. Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο με κύρος για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.

Την Κυριακή, ο Προτάσεβιτς επέστρεφε στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου παραβρέθηκε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου