20 Μαΐου 2021

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

(Upd) To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές το ψήφισμα για την Τουρκία. 
Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική. Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις.

Επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».


Επικρίνοντας την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την «αυταρχική ερμηνεία του προεδρικού συστήματος». Αναφέρονται στην ολοένα και συχνότερη επίκληση ενός υπερεθνικιστικού και εμπρηστικού αφηγήματος και καταδικάζουν την αποπομπή και φυλάκιση τουλάχιστον 47 δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων. Σημειώνουν επίσης τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και οδήγησαν στην παράλυση των δήμων που διευθύνονται από δημάρχους της αντιπολίτευσης.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για την εχθρική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, καταδικάζοντας σθεναρά τις παράνομες δραστηριότητές της στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα και το μερικό παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. Καταδικάζουν δε απερίφραστα τη δήλωση του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί με απλό προεδρικό διάταγμα από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Σημειώνουν ότι η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών της Τουρκίας να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης και, ως εκ τούτου, να υπονομεύσει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Καταδικάζουν επίσης απερίφραστα τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη βόρεια Συρία προς τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Το Κοινοβούλιο πάντως υπενθυμίζει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φιλοξενία σχεδόν 4 εκατ. προσφύγων, εκ των οποίων περίπου 3,6 εκατ. είναι Σύροι. Ενθαρρύνει την Ε.Ε. να συνεχίσει να παρέχει την αναγκαία στήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Τονίζει, ωστόσο, ότι η χρήση των μεταναστών και των προσφύγων ως μέσο εκβιασμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η Άγκυρα απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Η Άγκυρα απέρριψε τη «μονόπλευρη και κατά κανένα τρόπο αντικειμενική», όπως τη χαρακτήρισε, έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, την οποία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε αργά την Τετάρτη.

«Απορρίπτουμε αυτό το μεροληπτικό κείμενο που δεν περιλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή διακυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα · και θεωρεί απειλή την αποτελεσματική, προσανατολισμένη στην εξεύρεση λύσεων, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά επίσης αντικατοπτρίζει τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά ελληνικά και ελληνοκύπρια επιχειρήματα για τα ζητήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και στηρίζει τις μονόπλευρες και αντιφατικές αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου