21 Μαΐου 2021

Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο την Alpha Bank στις 21.5.2021

Ελεύθερη πτώση (-27,2%) για Alpha Bank


Εκκωφαντικό ήταν το τραπεζικό "χαστούκι" που δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσγειώθηκε ανώμαλα στις 867,5 μονάδες, καθώς οι πιέσεις από τη μετοχή της Alpha Bank, κυρίως, ήταν ασφυκτικές, στον απόηχο της ανακοίνωσης περί αύξησης κεφαλαίου, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε.

Σε πρώτη φάση οι φήμες και σε δεύτερη φάση η ανακοίνωση της Τράπεζας, ήταν επόμενο να πυροδοτήσουν επιθετικές πωλήσεις στον τίτλο της Alpha Bank, που για αρκετές ώρες διαπραγματευόταν στο limit down (-30%), αλλά και “παράπλευρες” σημαντικές απώλειες για τις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές, καθώς επικράτησαν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία και τα υπόλοιπα Τραπεζικά Ιδρύματα αργά, ή γρήγορα, θα προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,35% στις 867,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 852,54 μονάδων (-4,04%) και 892,69 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 200,2 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 75,8 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και 84,5 εκατ. ευρώ στις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,06%, ενώ στο -1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,93% στις 505,46 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,35%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5,18%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 12,94%.

Δεν είχε βρει καλά - καλά τον ρυθμό του το Χρηματιστήριο Αθηνών από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, και ήρθε σήμερα η Alpha Bank να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς με την ανακοίνωση περί αυξήσεως κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακές πηγές, σύμφωνα με το Capital.gr, σχολιάζουν ότι η αγορά θα αρχίσει να αποτυπώνει στο ταμπλό τη μεγάλη προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από τον τραπεζικό κλάδο. Μια προσπάθεια που δεν έρχεται χωρίς κόστος, ειδικά κεφαλαιακό, εάν ο κλάδος θέλει να φτάσει τους δείκτες NPEs σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό, υπονοήθηκε ήταν και ο λόγος που η αγορά τηρούσε στάση αναμονής το τελευταίο διάστημα, αδυνατώντας να προσεγγίσει τα επίπεδα των 950 μονάδων.

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 21.5.2021

Τα αναγκαία κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο, που αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα, αναζητά μέσω του Χρηματιστηρίου η Alpha Bank, που προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ αξιοποιώντας το θετικό momentum στις αγορές, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της:

Ανακοίνωση Τράπεζας (21.5.2021)

Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου. Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων. Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε στα επίπεδα των 0,9026 ευρώ με απώλειες 27,21%, ενώ ενδοσυνεδριακά ήταν κλειδωμένη για τρεις περίπου ώρες στο limit down (-30%) και στά 0,8680 ευρώ.

Ακολούθησαν στην πτώση η Τράπεζα Πειραιώς με -5,70%, η Eurobank με -4,13% και η Εθνική με -3,65%. Και οι τρεις συστημικές τράπεζες βρέθηκαν ακόμη χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά, με το χαμηλό του κλαδικού δείκτη στο -16%, ήτοι τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020. 

Οι απώλειες στην Τέρνα Ενεργειακή έφτασαν το 2,46%, με τις Μυτιληναίο, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, "διασώθηκαν" οι Aegean με άνοδο 4,35%, ο Titan με κέρδη 2,53%, αλλά και οι Coca Cola, Motor Oil και ΔΕΗ με άνοδο άνω του 1%.

Πηγές: Με στοιχεία από athexgroup.gr, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου