2 Σεπτεμβρίου 2022

Απειλές και αμφισβητήσεις με αιχμή τα UAV από Ερντογάν

Νέο εργαλείο για τις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο

Του Μανώλη Κωστίδη στην "Καθημερινή"

Σε αιχμή του δόρατος των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο έχουν μετατραπεί τους τελευταίους μήνες τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Η ολοένα και αυξανόμενη χρήση τους για την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, έχει μεταθέσει τα UAV της τουρκικής βιομηχανίας στο επίκεντρο της προσοχής, όχι μόνο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής. Και τούτο διότι αποτελούν εξαγώγιμο είδος «made in Turkey», το οποίο αξιοποιείται για να αμβλύνει διαφορές και να δημιουργήσει διαύλους, όχι μόνο στην Αφρική και την Ασία, αλλά ακόμη και με κράτη-μέλη της ΕΕ…

Η Αθήνα, με ενέργειες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επιχειρεί να θωρακίσει το Αιγαίο από την επιβουλή που συνιστούν τα UAV, με αντίμετρα τα οποία σε σημαντικό βαθμό έχουν αναπτυχθεί στα νησιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας της Τουρκίας, Μουσταφά Βαράνκ, οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας διαθέτουν τουλάχιστον 200 UAV. Μόλις προχθές ο διευθυντής της εταιρείας Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε το πρότυπο του μη επανδρωμένου μαχητικού που ετοιμάζει η Τουρκία, που έχει την ονομασία «Kizil Elma» («κόκκινο μήλο») και αναμένεται την πρώτη του πτήση να πραγματοποιήσει τον Μάρτιο του 2023.


Το σημαντικότερο μη επανδρωμένο μαχητικό –και ίσως το πιο πετυχημένο– θεωρείται το «Βayraktar ΤΒ2». Εχουν παραχθεί τουλάχιστον 300 τέτοια αεροσκάφη και οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διαθέτουν περίπου 180. Χρησιμοποιείται για στοχευμένα πλήγματα εναντίον αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η εξαγωγική επιτυχία του συγκεκριμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους είναι σημαντική, καθώς έχουν πουληθεί ή παραχωρηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, στην Ουκρανία, στο Κατάρ, στη Λιβύη, στο Τουρκμενιστάν, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, όπως υπάρχουν και πληροφορίες για παραχωρήσεις σε Αιθιοπία, Τζιμπουτί και Κιργιστάν. Η Πολωνία έχει παραγγείλει 24 «Bayraktar TB2».

Τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους στις μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και έδωσαν την υπεροχή στο Αζερμπαϊτζάν, όπως και με τα πλήγματα των Ουκρανών στις δυνάμεις των Ρώσων.

Το «Bayraktar Akinci» είναι το δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της ομώνυμης εταιρείας, το οποίο έχει δυνατότητα να μεταφέρει οπλικά συστήματα και πυραύλους εδάφους-αέρος αλλά και αέρος-αέρος, δηλαδή να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον μαχητικών και ελικοπτέρων. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, εκτός από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, το έχουν προτιμήσει οι αντίστοιχες δυνάμεις του Πακιστάν και του Αζερμπαϊτζάν. Το «Akinci» έχει χρησιμοποιηθεί στις αποστολές της Τουρκίας εναντίον του PKK. Το κόστος αγοράς του υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στην παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών συμμετέχει και η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (ΤUSAS). Το «Anka» είναι το βασικό αεροσκάφος που παράγεται και μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως έχουν παραδοθεί περίπου 40. Σχεδιάζεται η παράδοση 8 «Anka» στην Τυνησία και άλλων 3 στο Καζακστάν.

To μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό «Aksungur» κατασκευάζεται κι αυτό από την TUSAS. Εχει δυνατότητα πτήσης 60 συνεχόμενων ωρών και τη μεταφορά πολλών βομβών και κατευθυνόμενων βλημάτων βάρους 1.500 κιλών, φτάνει σε ύψος 12.000 μέτρων, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για το πόσα έχουν παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο υπολογίζονται τουλάχιστον σε 10.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου