10 Σεπτεμβρίου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ: 21 μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Είκοσι μία κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε 3 κύκλους μέσα στο 2022 και το 2023 με αύξηση συντάξεων, μισθών, επιδομάτων και μειώσεις φόρων. Το ύψος των μέτρων στήριξης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός,, ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι διατέθηκαν 50 δισ. ευρώ για τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης:

Κατ' αρχάς, θα υπάρξει ενίσχυση 250 ευρώ για καθέναν και καθεμιά από τους 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο - συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Επίσης θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».

«Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκατ. νοικοκυριά» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

Για τον πρωτογενή τομέα,θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

«Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του "Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή" - επιπλέον 140 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια.

Επιπλέον, 200.000 δικαιούχοι στο "Τουρισμός για Όλους". Επέκταση τουριστικής περιόδου.

Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο - αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζομένων» είπε.

Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι. Καταργείται επίσης η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, ενώ θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο.

Αυξάνονται οι συντάξεις. Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες. Επιπλέον την επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως Ιούνιο 2023 και αναστολή του ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.

Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, καθώς και αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τέλος, με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, (όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα, είπε) με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, ώστε να υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι. Επιπλέον, την ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική, καθώς και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους με ενίσχυση μέχρι 30.000 ευρώ. Επίσης κίνητρο έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων.

Πάντως, παρέμεινε αναπάντητο το έρώτημα "από που θα προέλθουν αυτά τα χρήματα;" Το ύψος των μέτρων στήριξης, όπως ανέφερε, ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ.


Προεκλογικές παροχές τα μέτρα στήριξης;

Μπορούν να θεωρηθούν ως προεκλογικές παροχές τα «μέτρα στήριξης της κοινωνίας» που εξήγγειλε στην 86η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης; 

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», είπε ο πρωθυπουργός. Όμως, η ομιλία του σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί στην ουσία το εναρκτήριο λάκτισμα μιας, μακράς ίσως, προεκλογικής περιόδου.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι προεκλογικοί, είπε ο πρωθυπουργός και θεώρησε χρέος του να προειδοποιήσει τους πολίτες πως «τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο και με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν».

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω!» είπε, προσθέτοντας «ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!». Η απόφαση ανήκει στον λαό και μόνο, είπε. «Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει» κατέληξε.

Πηγές: ΝΣτοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και naftemporiki.gr
Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου