16 Σεπτεμβρίου 2022

Η «Έναστρη νύχτα» του βαν Γκογκ στο 2ο Λύκειο Αλίμου

Μια εντυπωσιακή εικαστική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες στους τοίχους του 2ου Λυκείου Αλίμου, χαρίζοντας ζωντάνια σε μια ολόκληρη γειτονιά της πόλης. Πρόκειται για μια τοιχογραφία που αναπαριστά την «Έναστρη νύχτα» του Βίνσεντ βαν Γκογκ και έχει δημιουργηθεί από τους καλλιτέχνες SpyLex Design. Η ξεχωριστή αυτή τοιχογραφία είναι ορατή από πολλά σημεία της πόλης.


Μιλώντας στην ATHENS VOICE για την ξεχωριστή αυτή δημιουργία στο 2ο Λύκειο, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης τόνισε: «Η Τέχνη ημερώνει, παρηγορεί, βοηθάει με τη συγκίνηση να ξαναβρίσκουμε την ψυχή μας πέρα από τα μικρά και ασήμαντα. Γι’ αυτό και προσπαθούμε ως Δημοτική αρχή να φέρουμε σ’ επαφή τους κατοίκους του Αλίμου και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά με την Τέχνη. Η συνεργασία μας με τους street artists SpyLex άρχισε όταν τους αναθέσαμε να ντύσουν τα μουντά κουτιά των ΚΑΦΑΟ με γνωστά έργα τέχνης... Κι επειδή όλοι θαυμάζουμε και αγαπούμε τον Βαν Γκογκ, είπαμε να στολίσει η "Έναστρη Νύχτα" ένα Λύκειό μας κι έτσι να έχουν τα παιδιά που φοιτούν εκεί μια ξεχωριστή προσλαμβάνουσα εικαστικής παιδείας».

Η Έναστρη Νύχτα 
(από τη Βικιπαίδεια)
Η Έναστρη Νύχτα είναι ελαιογραφία σε καμβά του Ολλανδού μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ. Φιλοτεχνημένος τον Ιούνιο του 1889, απεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς, μόλις πριν την ανατολή του ηλίου, με την προσθήκη ενός εξιδανικευμένου χωριού. 
Εκτίθεται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη από το 1941 και αποκτήθηκε μέσω του κληροδοτήματος Λίλι Π. Μπλις. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του Βαν Γκογκ και είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού.
Ο πίνακας απεικονίζει μια νυχτερινή σκηνή με έντεκα δίνες αστεριών και ένα φωτεινό κίτρινο μισοφέγγαρο. Στο φόντο υπάρχουν λόφοι, στη μέση του εδάφους υπάρχει μια φεγγαρόλουστη πόλη με μια εκκλησία που έχει ένα επίμηκες καμπαναριό και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η σκούρα πράσινη σιλουέτα ενός κυπαρισσιού.

Πηγές: athensvoice.gr, 
el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου