22 Σεπτεμβρίου 2022

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφησε τον Ποσειδώνα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope έδειξε για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες του φωτογραφίζοντας τον Ποσειδώνα και τους δακτυλίους του. Είναι οι πιο καθαρές φωτογραφίες των δακτυλίων του μακρινού πλανήτη που έχουν τραβηχτεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, από τότε που είχαν φωτογραφηθεί από το περαστικό σκάφος Voyager 2 το 1989.

NASA Webb Telescope @NASAWebb
Hey Neptune. Did you ring?  Webb’s latest image is the clearest look at Neptune's rings in 30+ years, and our first time seeing them in infrared light. Take in Webb's ghostly, ethereal views of the planet and its dust bands, rings and moons: https://go.nasa.gov/3RXxoGq #IAC2022

Μερικοί από τους δυναμικούς δακτυλίους του Ποσειδώνα είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζονται, ενώ άλλοι ποτέ έως τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο καθαρά. Ο Ποσειδώνας, ο οποίος απέχει από τον Ήλιο 30 φορές περισσότερο από ό,τι η Γη, έχει γοητεύσει τους αστρονόμους από τότε που ανακαλύφθηκε το 1846. Χρειάζεται 164 έτη για μια πλήρη περιφορά πέριξ του Ήλιου (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του).

In visible light, Neptune appears blue due to small amounts of methane gas in its atmosphere. Webb’s NIRCam instrument instead observed Neptune at near-infrared wavelengths, so Neptune doesn’t look so blue! 

Ο πλανήτης χαρακτηρίζεται παγωμένος γίγαντας και, σε σύγκριση με τους δύο άλλους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο, είναι πολύ πιο πλούσιος σε χημικά στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο.

Το Webb φωτογράφησε επίσης επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα, με πιο παράξενο τον Τρίτωνα που είναι καλυμμένος από παγωμένο συμπυκνωμένο άζωτο και ανακλά το 70% περίπου του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ πιο λαμπερός από τον ίδιο τον Ποσειδώνα. Περαιτέρω παρατηρήσεις του Ποσειδώνα και του Τρίτωνα με το Webb προγραμματίζονται για το 2023.

That’s no star. It’s Neptune’s large, unusual moon, Triton! Because Triton is covered in frozen, condensed nitrogen, it reflects 70% of the sunlight that hits it — making it appear very bright to Webb. 6 of Neptune’s other moons (labeled) are also seen here.


Το James Webb Space Telescope έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική NASA σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ESA και την καναδική CSA. Όπως και στην περίπτωση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έχει συμφωνηθεί ότι δικαιούνται τουλάχιστον το 15% του συνολικού χρόνου παρατήρησης με το Webb.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ και 
NASA Webb Telescope @NASAWebb στο Twitter

Σχετικές αναρτήσεις:
Τηλεσκόπιο James Webb: Νέες θεαματικές εικόνες από το νεφέλωμα του Ωρίωνα (13.9.2022)
Ο Δίας από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (23.8.2022)
Το James Webb απαθανάτισε τον μακρινό γαλαξία Cartwheel (2.8.2022)
Τηλεσκόπιο James Webb: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον Δία (16.7.2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου