5 Οκτωβρίου 2022

Προβληματίζει η νίκη Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

Δυο δημοσιεύματα για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Βουλγαρία. Από τη Deutsche Welle:

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στη Βουλγαρία, ακόμη και μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις τέταρτες που γίνονται μέσα σε 18 μήνες! Την πρωτιά φαίνεται να εξασφαλίζει το συντηρητικό κόμμα GERB του βετεράνου της πολιτικής Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ περιορίζεται στη δεύτερη θέση. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κιρίλ Πέτκοφ ανατράπηκε στις 22 Ιουνίου, με ψήφο δυσπιστίας στη Σόφια. Ήταν ενδεχομένως ένα προβλέψιμο τέλος μιας διαμάχης στον τετρακομματικό συνασπισμό που υπέβοσκε από πολύν καιρό. Η κυβέρνηση Πέτκοφ είχε αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2021, με ριζικές μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις και φόντο ενάμιση χρόνο σοβαρής εσωτερικής κρίσης. Νωρίτερα και εν μέσω πολιτικής κρίσης, ο αμφιλεγόμενος πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επί σειρά ετών Μπόικο Μπορίσοφ είχε εργαλειοποιήσει το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας: λόγω των σοβαρών κατηγοριών για διαφθορά εναντίον του, είχε θέσει βέτο κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, με στόχο να κερδίσει με το μέρος του τους εθνικιστές ψηφοφόρους.

Διαδηλώσεις στη βουλγαρική πρωτεύουσα μετά την πτώση της κυβέρνησης Πέτκοφ

Η Süddeutsche Zeitung επιχειρεί να εξηγήσει την εκλογική επιτυχία ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού, όπως ο Μπορίσοφ: «Εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν ότι θεωρείται αμφίβολου χαρακτήρα, αλλά πολιτικά έμπειρος στο χάος της βουλγαρικής πολιτικής. Και μπορεί κάθε τόσο να εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς και να διατηρεί καλές σχέσεις με τη μαφία, αλλά είχε καταφέρει να εδραιώσει μία σχετική πολιτική σταθερότητα, ολοκληρώνοντας σημειωτέον τρεις κυβερνητικές θητείες την περασμένη δεκαετία. Ωστόσο, από τη στιγμή που κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει συμμαχία με το GERB του Μπορίσοφ, προφανώς δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβέρνηση. Εκτός εάν ο 63χρονος αποσυρθεί, για να κάνει χώρο σε μία σοβαρή κομματική ηγεσία, ενώ ο ίδιος θα κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο».

«Σε αδιέξοδο» επιγράφεται το σχόλιο της Tageszeitung (ΤΑΖ) για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στη Βουλγαρία, που υποστηρίζει ότι «οι Βουλγαροι ανέστησαν έναν πολιτικά νεκρό, ο οποίος συμβολίζει την καλπάζουσα διαφθορά όσο κανείς άλλος, γι αυτό άλλωστε βρέθηκε στην αντιπολίτευση το 2021». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι «ωσάν να μην φτάνουν όλα τα άλλα, εισέρχονται τώρα στη Βουλή και δύο ακροδεξιά κόμματα, η 'Αναγέννηση' και η 'Βουλγαρική Άνοδος'. Και τα δύο στηρίζουν εμφανώς τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ρήγματα στην ούτως ή άλλως διαιρεμένη (βουλγαρική) κοινωνία. Στη Βουλγαρία δεν πρόκειται να αποκατασταθούν γρήγορα συνθήκες πολιτικής ομαλότητας».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου