3 Νοεμβρίου 2022

Οι Γελοιογραφίες της Ημέρας 3.11.2022

51 κατηγορίες προϊόντων που θεωρούνται απαραίτητα για τη διαβίωση ακόμη και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών περιέχει το «καλάθι του νοικοκυριού» που έκανε χθες πρεμιέρα στα σούπερ μάρκετ. Όμως γεμίζει έτσι το καλάθι; Ή μήπως έγινε πολύ μικρότερο; Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή".

Ελαφρύ είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» παρά την αδυναμία των καταναλωτών. Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή":

Το σύντομο ρεπορτάζ (από το 
cnn.gr):
Το «καλάθι του νοικοκυριού» έκανε χθες πρεμιέρα καθώς συνολικά 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ (η μια αποκλειστικά online) που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, δημοσιοποίησαν τις λίστες με τα προϊόντα που οι ίδιες επέλεξαν για να «γεμίσουν» το «καλάθι» τους,
Αναλυτικά τα «καλάθια» κάθε αλυσίδας (ΑΒ Βασιλόπουλος, Βazaar, Γαλαξίας, Efresh.gr, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης) βρίσκονται αναρτημένα στην πλατφόρμα e-καταναλωτής μαζί με τις τιμές των προϊόντων καθώς και στα ηλεκτρονικά καταστήματα των επιχειρήσεων. Παράλληλα και μέσα στα σούπερ μάρκετ τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ειδική σήμανση.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε τις 51 κατηγορίες με κριτήριο τα προϊόντα εκείνα που θεωρούνται ως απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση ακόμη και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και οι επιχειρήσεις επέλεξαν εάν θα γεμίσουν το «καλάθι» τους με προϊόντα επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας και ποια συγκεκριμένα θα είναι αυτά.
Στόχος είναι οι τιμές των προϊόντων που απαρτίζουν το «καλάθι» να είναι αντίστοιχες ή χαμηλότερες από εκείνες που ήταν την 3η Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή της συνάντησης των εκπροσώπων τους με την ηγεσία υπουργείου Ανάπτυξης, όταν και συμφωνήθηκε η δημιουργία του «καλαθιού». Επίσης τα συγκεκριμένα προϊόντα να είναι πιο προσιτά για τους καταναλωτές σε σχέση με τα υπόλοιπα της κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου