5 Νοεμβρίου 2013

Το μήνυμα των γονιών

Στην καθολική καταδίκη της τρομοκρατίας και της βίας από την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως στη μεγάλη συμβολή, προς την κατεύθυνση αυτή, των οικογενειών των θυμάτων, "που μέσα στον πόνο τους, τη συναισθηματική τους φόρτιση, όχι απλώς απέτρεψαν κάθε πολιτική εκμετάλλευση της προσωπικής τους τραγωδίας, αλλά έδωσαν και μαθήματα ενότητας και υπευθυνότητας", αναφέρεται σε κύριο άρθρο "το Βήμα" σήμερα. Ας το δούμε: 


Το μήνυμα των γονιών

Δεν υπάρχει πιο πειστική απάντηση στην τρομοκρατία και τη βία, από την καθολική καταδίκη της από την κοινωνία αλλά και όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να ξαναζήσει τον εφιάλτη που έζησε τις περασμένες δεκαετίες.

Η πιο καθαρή, η πιο αποτελεσματική απάντηση στους κάθε λογής ανεγκέφαλους που θεωρούν ότι δολοφονώντας εν ψυχρώ, όσους θεωρούν εχθρούς η πολιτικούς αντιπάλους θα επιβάλλουν την αδίστακτη παρανοϊκή λογική τους, είναι πλήρης απομόνωση τους από την κοινωνία.

Το μίσος και η εκδίκηση δεν μπορούν να έχουν θέση σε καμιά δημοκρατική κοινωνία, δεν μπορούν να έχουν το παραμικρό περιθώριο ανοχής. Γιατί η δημοκρατία μπορεί να έχει απεριόριστα όρια ανοχής, αλλά όχι για τούς κουμπουροφόρους υπονομευτές της.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά ίσως, με τόσο απόλυτο τρόπο σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, αλλά και η κοινωνία βρίσκονται, ξεκάθαρα, χωρίς μεμψιμοιρίες και αστερίσκους, απέναντι στην τρομοκρατία. Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι μεγάλη η συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση των οικογενειών των θυμάτων. Που μέσα στον πόνο τους, τη συναισθηματική τους φόρτιση, όχι απλώς απέτρεψαν κάθε πολιτική εκμετάλλευση της προσωπικής τους τραγωδίας, αλλά έδωσαν και μαθήματα ενότητας και υπευθυνότητας.

Δεν έκαναν το μίσος και την εκδίκηση σημαία, αλλά προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποχαιρετίσουν τα παιδιά τους, με υπευθυνότητα και σεβασμό, αποτρέποντας κάθε πιθανότητα, να γίνει ο πόνος τους αφετηρία για ένα ακόμα κύκλο αίματος.

Αυτό το μάθημα ενότητας και υπευθυνότητας ας γίνει παράδειγμα για όλους μας. Και κυρίως για τις πολιτικές ηγεσίες, που οφείλουν επιτέλους να κατανοήσουν ότι οι όποιες πολιτικές διαφορές και αντιπαραθέσεις, δεν μπορεί να γίνονται αφορμή για διχαστικά κηρύγματα και ακραίες μισαλλόδοξες συγκρούσεις.

Ο κύκλος της βίας που άνοιξε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των δύο νέων ανθρώπων πριν λίγες μέρες μέρες, πρέπει να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα με τη συμβολή όλων μας.

______________
Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=537951






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου