10 Νοεμβρίου 2013

Ο Θησαυρός των Ναζί στα σκουπίδια του Γκούρλιτ

Έργα Τέχνης που είχαν αρπάξει οι ναζί από Εβραίους συλλέκτες.

Σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, διάσπαρτο με σκουπίδια, πίσω από σωρούς με 
ληγμένες κονσέρβες, ανακαλύφθηκαν 1406 έργα μεγάλων ζωγράφων όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ανρί Ματίς τα οποία είχαν κλαπεί από τους ναζί και παρέμεναν εκεί για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια.  

Το εκπληκτικό εύρημα αξίας που, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, έγινε ευρύτερα γνωστό μόλις πριν από λίγες μέρες από το περιοδικό Focus (με βασικό θέμα: Der Nazi Schatz - Ο θησαυρός των Ναζί), παρόλο που το Βερολίνο εδώ και δυο χρόνια γνώριζε για την ύπαρξή του αμύθητου θησαυρού. Σύμφωνα με ειδικούς τα έργα αυτά είχαν κλαπεί από Εβραίους συλλέκτες και πλέον καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να εντοπιστούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους. Τα έργα που εντοπίσθηκαν δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό τμήμα των έργων τέχνης που εκλάπησαν από τους ναζί και εξακολουθούν να αναζητούνται.

Ειδικότερα ο αμύθητος καλλιτεχνικός θησαυρός εντοπίστηκε το 2011 όταν ερευνήθηκε ένα διαμέρισμα που σήμερα ανήκει στον ογδοντάχρονο Κορνήλιο Γκούρλιτ. Ο πατέρας του, ο συλλέκτης έργων τέχνης Χίλντερμπραντ Γκούρλιτ φαίνεται ότι τα είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και 1940. Η έρευνα έγινε όταν ο Κορνήλιος Γκούρλιτ, συνελήφθη με ένα πολύ μεγάλο ποσό μετρητών σε τρένο με προορισμό το Μόναχο και προέλευση την Ελβετία. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται έργα των «μεγάλων δασκάλων» του εικοστού αιώνα όπως του Πάμπλο Πικάσο, του Ανρί Ματίς, του Μαρκ Σαγκάλ αλλά και πολλών Γερμανών καλλιτεχνών όπως του Μαξ Λίμπερμαν, του Μαξ Μπέκαμ, του Εμίλ Νόλντε και Φραντς Μαρκ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του περιοδικού Focus, ο Κορνήλιος Γκούρλιτ, ο οποίος δεν ασκεί επάγγελμα, πωλούσε κατά διαστήματα κομμάτια της συλλογής του και ζούσε από τα κέρδη.

Ο πατέρας του, Χίλντερμπραντ Γκούρλιτ, παρότι είχε Εβραία γιαγιά, ήταν απολύτως αναγκαίος στους αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος λόγω των μεγάλων γνώσεων του στην Τέχνη και το τεράστιο δίκτυο επαφών του. Μάλιστα, ο υπουργός Προπαγάνδας των ναζί, ο Γιόζεφ Γκέμπελς, είχε κάνει τον Γκούρλιτ «υπεύθυνο πωλήσεων της εκφυλισμένης τέχνης» σε αλλοδαπούς αγοραστές, με στόχο την απόκτηση ξένου συναλλάγματος.

Σήμερα, αναφέρει το περιοδικό Focus, τα έργα φυλάσσονται σε αποθήκη των τελωνείων στο Μονάχο.

Όμως τα 1.406 έργα τέχνης, που ανακαλύφθηκαν στο διαμέρισμα του Μονάχου, δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος της πολύτιμης λείας που έκλεψαν ή άρπαξαν ο Χίτλερ και οι Ναζί του πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μένει να ανακαλυφθούν δεκάδες χιλιάδες ακόμη έργα, που συνηθίσαμε να τα θεωρούμε κατεστραμμένα ή χαμένα για πάντα, ή είναι άγνωστα ακόμη και στους ειδικούς. Έργα που είχαν χαρακτηρισθεί ως «εκφυλισμένη τέχνη» από τους Ναζί. Έργα που πέρασαν από τα χέρια κυρίως των Εβραίων της Ευρώπης σε εκείνα των «ειδικών» του Αδόλφου. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνονται και έργα που το Γ' Ράιχ άρπαξε και από Εβραίους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ρόδο.

Πολλή δουλειά ακόμη περιμένει τους αρμόδιους και ειδικούς μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της "Λαφυραγωγημένης ή Λεηλατημένης
 Τέχνης", αν ποτέ καταστεί δυνατό αυτή να ολοκληρωθεί...

_________________
Πηγές: Focus, www.kathimerini.gr και www.tanea.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου