11 Νοεμβρίου 2013

Fitch: Διατηρεί αμετάβλητες στο Β-/CCC τις αξιολογήσεις για την Κύπρο

Επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της Κύπρου ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ειδικότερα, διατηρεί αμετάβλητη στο Β- τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα και στο CCC τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα. Αρνητικό παραμένει το outlook. 
Ταυτόχρονα ο Fitch επιβεβαίωσε στο Β το Country Ceiling της Κύπρου και επίσης στο Β τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Όπως αναφέρει, η σημερινή του απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητες τις αξιολογήσεις της Κύπρου, αντανακλά τους εξής παράγοντες:
  • Τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης που λαμβάνει η Κύπρος από την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρά το γεγονός πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σημαντικοί.
  • Το οικονομικό οutlook της Κύπρου παραμένει αδύναμο, παρά το γεγονός πως η ανάκαμψη της οικονομίας - μέχρι τώρα - έχει αποδειχθεί καλύτερη των προσδοκιών του οίκου. Ειδικότερα, ο Fitch τοποθετεί στο 7% την ύφεση για το 2013 (έναντι πρότερης εκτίμησης για ύφεση 9%). Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η κυπριακή οικονομία θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση και το 2014.
  • Η μέχρι τώρα εφαρμογή του κυπριακού Μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά, με τους δημοσιονομικούς στόχους να κινούνται κοντά στην επίτευξή τους. Ωστόσο ο κίνδυνος στην κατεύθυνση εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος παραμένει για τα επόμενα έτη, υπό το βάρος μιας πιθανής αποδυνάμωσης της πολιτικής βούλησης για συνέχιση του μνημονίου.
  • Ο Fitch εκτιμά πως το κυπριακό δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 130% του ΑΕΠ το 2016. Η σταδιακή μείωσή του θα ξεκινήσει από το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα παραμείνει ευάλωτη σε κάθε πιθανό οικονομικό σοκ. 
  • Η εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αποκατασταθεί πλήρως. Οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται και η αναδιάρθρωση των τραπεζών συνεχίζεται. Ο Fitch εκτιμά πως δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Παράλληλα, τονίζει πως η άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι πρώιμα, καθώς τότε θα υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
  • Ο Fitch τοποθετεί στο -5% την ύφεση το 2015, στο -1,5% το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017.
____________
Πηγές: www.bankingnews.gr και www.capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου