11 Νοεμβρίου 2013

Η "Νύχτα των Κρυστάλλων" - 75 χρόνια πριν

Συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τη "Νύχτα των Κρυστάλλων" (Kristallnacht) ή "Νύχτα του Πογκρόμ" (Pogromnacht). Όροι που αναφέρονται στο μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938 με στόχο τους Εβραίους. Νύχτα, που αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Το Βερολίνο και η Βιέννη τίμησαν χθες τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.  

Πορεία μνήμης πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας. Στην σιωπηρή διαδήλωση συμμετείχαν καθολικοί και προτεστάντες κληρικοί, ενώ το παρών έδωσε πλήθος κόσμου. «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε δημόσια ότι δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Βερολίνο 75 χρόνια πριν. Παράλληλα, αποδεικνύουμε ότι ενδιαφερόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από την θρησκεία ή την καταγωγή του», δήλωσε ο Μάρκους Ντρέγκε, προτεστάντης κληρικός. Το μήνυμα των διαδηλωτών ήταν σαφές. Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στη Βιέννη. Όσα συνέβησαν στο κέντρο της Βιέννης ακριβώς πριν από 75 χρόνια, αυτά για τα οποία έφεραν την ευθύνη και οι πολίτες μιας πρωτεύουσας του δυτικού πολιτισμού, αποτελούν «ντροπή» που δεν μπορεί να ξεχαστεί και δεν επιτρέπεται να ξεχαστεί, τόνισε ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, στην ομιλία του στην τελετή μνήμης για τα θύματα των αντιεβραϊκών πογκρόμ των ναζιστών τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου 1938. Ο Αυστριακός πρόεδρος, μιλώντας στην κεντρική εβραϊκή Συναγωγή της Βιέννης, υπενθύμισε την συνενοχή του αυστριακού πληθυσμού στις τότε επιθέσεις κατά εβραϊκών στόχων, καθώς, όπως επισήμανε, οι περισσότεροι είτε είχαν αποστρέψει τα βλέμματά τους, είτε είχαν σιωπήσει ή ακόμη είχαν οι ίδιοι συμμετάσχει στα εγκλήματα.

Το πογκρόμ στη Γερμανία, τις δύο ημέρες που διήρκεσαν οι ταραχές, είχε ως αποτέλεσμα (σύμφωνα με στοιχεία από τη wikipedia) να προκληθούν ζημιές και, σε πολλές περιπτώσεις, να καταστραφούν: 1.574 συναγωγές (σχεδόν όλες όσες υπήρχαν στη Γερμανία, οι περισσότερες καταστράφηκαν από εμπρησμό), πολλά εβραϊκά κοιμητήρια, πάνω από 7.000 καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους. Κάποιοι Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Τα γεγονότα στην Αυστρία δεν ήταν λιγότερο φρικτά και οι περισσότερες από τις 94 συναγωγές και τόποι προσευχής της Βιέννης υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, ενώ πυρπολήθηκαν και καταστήματα, τα δε θύματα υπέστησαν κάθε είδους ταπεινώσεις.

Τη "Νύχτα των Κρυστάλλων" και τις μέρες που ακολούθησαν, περισσότεροι από 30.000 άρρενες Εβραίοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Νταχάου, Μπούχενβαλντ, Ζάξενχαουζεν). Ο ακριβής αριθμός των Γερμανών Εβραίων που θανατώθηκαν δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά υπολογίζεται 
(σύμφωνα με τη wikipedia) ότι κυμαίνεται μεταξύ 36 και 200 περίπου ατόμων. Ο ευρύτερα αποδεκτός αριθμός νεκρών κατά τη διάρκεια των ταραχών της νύχτας εκείνης είναι 91 άτομα.

Η ναζιστική προπαγάνδα φρόντισε να παρουσιάσει τα αντιεβραϊκά πογκρόμ ως υποτιθέμενη «αυθόρμητη απάντηση» του πληθυσμού στο θάνατο του Γερμανού διπλωμάτη και μέλους του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ, Έρνστ φον Ρατ στο Παρίσι δύο ημέρες μετά τον πυροβολισμό του από τον 17χρονο Πολωνοεβραίο Χέρσελ Γκρινσπαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά των γονέων του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

_________________
Πηγές: 
http://el.wikipedia.org/wiki/
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231272819
http://www.naftemporiki.gr/video/727521






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου