7 Νοεμβρίου 2013

Κύπρος: Το μεγαλύτερο μεσαιωνικό γεφύρι

Το Ενετικό γεφύρι του Τζιελεφού βρίσκεται σε υψόμετρο 440 μέτρων στο δάσος της Πάφου, έξι χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο μεσαιωνικό γεφύρι στην Κύπρο και είναι κτισμένο πάνω από τον ποταμό Διάριζο. 

Τα άκρα της καμάρας είναι κτισμένα από πέτρες καλά πελεκημένες και σε άριστη κατάσταση, καθώς και η κορυφή που είναι το κλειδί του γεφυριού, όπου είναι ευαίσθητο σημείο.

Η βάση του οδοστρώματος είναι κτισμένη από πέτρες του ποταμού. Στην πρόσβαση του γεφυριού και από τις δύο άκρες υπάρχει χώρος αναμονής κάτι που επιδεικνύει ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα κατά τον μεσαίωνα, για αυτό λέγεται ότι ήταν και ο κύριος άξονας που ένωνε την Πάφο με τις υπόλοιπες επαρχίες. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες της περιοχής, συνδέοντας τα χωριά της δυτικής όχθης (Μηλικούρι, Βρέτσια, Άγιος Ιωάννης) με τα χωριά της ανατολικής όχθης (Άγιος Νικόλαος, Καμινάρια, Τρεις Ελιές).


Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του γεφυριού είναι το μεγάλο ύψος του από την κοίτη του ποταμού και το μικρό πλάτος του οδοστρώματος, όπου τα ορμητικά νερά του ποταμού δεν μπορούσαν να φράξουν το στόμιο του γεφυριού από ξεριζωμένα δέντρα και κλαδιά και να το καταστρέψουν.

______________
Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/170014/odoiporiko-sto-enetiko-gefyri-tzielefou






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου