7 Νοεμβρίου 2013

Μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε, απροσδόκητα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης, στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Ταυτόχρονα μείωσε και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης,στο 0,75%. Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα είχε κρατήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο από τον περασμένο Μάιο. Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Ελάχιστοι αναλυτές είχαν προβλέψει την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, επικαλούμενοι την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού (στο 0,7% τον Οκτώβριο) στην Ευρωζώνη.

Πάντως, μετά την νέα μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, μη διαθέτοντας πλέον σημαντικά περιθώρια για νέες μειώσεις.

Το ευρώ βρέθηκε να σημειώνει μεγάλες απώλειες έναντι των ανταγωνιστών του (υποχωρεί 1,2% έναντι του δολαρίου και 1% έναντι της λίρας και του γεν) μετά την απόφαση της ΕΚΤ. Αντίθετα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν έντονα ανοδικά.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi σε δηλώσεις του επισήμανε την πιθανότητα για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Δήλωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να περιμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα, αν και με βραδύ ρυθμό, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω από 3,1% του ΑΕΠ το 2013 στο 2,5% το 2014. Αντίθετα το κυβερνητικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά από 95,5% του ΑΕΠ το 2013 στο 95,9% το 2014.

______________
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου