11 Μαρτίου 2014

«Διακήρυξη ανεξαρτησίας» ψήφισε η Βουλή της Κριμαίας

Με το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία να πλησιάζει - παρά την καταδίκη του ως παράνομο από Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις - το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία «διακήρυξη ανεξαρτησίας» από την Ουκρανία.

Η διακήρυξη, που υποστήριξαν οι 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία εάν η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Παράλληλα, η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα. Ουκρανικό αεροσκάφος, κατευθυνόμενο από το Κίεβο προς τη Συμφερόπολη, υποχρεώθηκε σήμερα να επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν να επιτρέπουν μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο η βουλή της Ουκρανίας, η οποία ελέγχεται από φιλοδυτικές δυνάμεις, έδωσε στο κοινοβούλιο της Κριμαίας προθεσμία, ως αύριο Τετάρτη, για να ακυρώσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, κάτι που εικάζεται ότι δεν θα ληφθεί υπόψη.

Πηγές: στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.tovima.gr 11.03.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου